Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ludnica u Kataru: Izbacuju stanare da bi zaradili dodatni novac od navijača

Preuzmite sliku

Pitanje smještaja u Kataru jedna je od najvećih glavobolja onih koji planiraju da uživo gledaju Svjetsko prvenvstvo.

Usred potražnje za sobama u Dohi, za neke navijače neće biti mjesta za stanovanje (neki su već odlučili da iznajme jahte).

Izvršni direktor za stanovanje katarskom Vrhovnom komitetu za isporuku i nasleđe Omar al-Jaber, izjavio je da će biti dostupno gotovo 3,6 miliona soba. Ipak, ogradio se i poručio da Vlada ne može da ima kontrolu nad javnim sektorom.

“Ne možemo da kontrolišemo cijene jer to nije u našoj kontroli, one se baziraju na osnovu potražnje i dostupnosti. Mislim da će biti promjene cijena ako bude manja potražnja. Zavisi opet od vlasnika”, rekao je al-Jaber

Situacija sa nekretninama dovela je do vrtoglavog porasta kirija. Stanovnici zemlje gdje je iseljenika brojčano više od lokalnog stanovništva (u razmjeri devet prema jedan), kažu da su rastuća potražnja i nedostatak soba uoči Svjetskog prvenstva omogući stanodavcima da podignu kirije za preko 40%, primoravajući stanare da se pakuju.

Al-Jaber je negirao da je država umiješala prste i da je tražio od stanodavaca da raskidaju ugovore.

“Nemamo takve zahtjeve, ali iskreno, ne kontrolišemo šta se dešava na tržištu, Jedna od najvažnijih stvari koju tražimo od svakog vlasnika je da ako želi da njegov objekat bude u našoj ponudi, mora da bude prazan“, rekao je direktor.

Očekuje se da će slijedećeg mjeseca u Katar pristići još 1,2 miliona navijača.

Mnogi dugogodišnji stanari kažu da su bili protjerani da bi napravili mjesta za za igrače, osoblje i navijače.

Drugi podstanari koji su obnavljali zakup prijavili su da se na njihovim stanovima pojavljuju znakovi koji označavaju zgrade kao “izabrane od strane vlade za domaćine gostiju i događaja Svjetskog prvenstva 2022”.

“Najviše zgrada u ponudi na našem portalu su nove zgrade. Posebno ako pričamo o Lusailu, nekim zgradama u centru Dohe, Brava projekat“.

Bogati Katar nije nije štedio novca u svojim velikim planovima za njihovo prvo Svjetsko prvenstvo.

“Ovaj turnir je za sve koji žive u Kataru”, rekao je al-Jaber.

Svjetsko prvenstvo počinje 20. novembra, a finale je na programu 18. decembra. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,