Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lewandowski: Ne možemo igrati protiv Rusije, dok vrše agresiju na Ukrajinu

Preuzmite sliku

Predsjednik Fudbalskog saveza Poljske Cezary Kulesza na svom Twitter nalogu u subotu ujutru napisao je da reprezentacija ove zemlje nema namjeru da igra protiv Rusije. Podržao ga je Robert Lewandowski, piše N1.

„Vrijeme je da sa reči pređemo na djela. Zbog eskalacije agresije Rusije prema Ukrajini, fudbalska reprezentacija Poljske nema namjeru da igra meč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Rusije. To je jedina ispravna odluke. Razgovaramo sa reprezentacijama Švedske i Češke kako bismo FIFA izložili jasan zajednički stav“, poručio je Cezary Kulesza.

Na njegovu objavu u kratkom roku stigla je i veoma jasna poruka najveće zvijezde poljskog fudbala i najboljeg fudbalera u izboru FIFA Roberta Lewandowskog:

„Ovo je ispravna odluka. Ne mogu ni da zamislim da igram meč protiv reprezentacije Rusije u situaciji u kojoj ta zemlja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu. Ruski fudbaleri i navijači nisu odgovorni za ovo što se događa, ali mi ne možemo da se pravimo kao da je sve u redu“, poručio je Lewandowski.

Poljska je zatražila od Međunarodne fudbalske federacije da iznese svoj stav po ovom pitanju, a kako odgovora nije bilo, Poljaci su očigledno sami riješili šta će i kako će dalje.

Poljska bi u prvom meču baraža za plasman u Katar, prema žrijebom određenom planu, trebalo da gostuje Rusiji 24. marta. Pobednik ovog meča ukrstiće se sa pobjednikom duela između Švedske i Češke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje