Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolektivna tužba: Ronaldo bi mogao izgubiti milijardu dolara?

Preuzmite sliku

Cristiano Ronaldo suočava se sa kolektivnom tužbom u SAD-u zbog njegove promocije Binancea, najveće berze kriptovaluta na svijetu.

Tužitelji tvrde da ih je njegova podrška dovela do ulaganja koja donose gubitke te traže odštetu u “iznosu većem” od milijardu dolara (790 miliona funti) piše Daily Mail.

U novembru 2022. Binance je najavio svoju prvu “CR7” kolekciju nezamjenjivih tokena (NFT) u partnerstvu s Ronaldom, za koju je fudbaler rekao da će nagraditi obožavatelje “za sve godine podrške”.

NFT-ovi su virtualna imovina koja se može kupiti i prodati, ali koja nema vlastiti oblik u stvarnom svijetu – drugim riječima, postoji samo digitalno. Općenito se koriste za označavanje vlasništva nad nečim, poput slike ili videa na mreži.

“CR7” se odnosi na Ronaldove inicijale i broj majice, a koristi se kao robna oznaka u nizu proizvoda, od obuće do mirisa, koji su ga učinili jednim od najbogatijih sportaša na svijetu. U videu na društvenim mrežama u kojem je najavio partnerstvo, Ronaldo je potencijalnim investitorima rekao “promijenit ćemo NFT igru i podići fudbal na višu razinu”.

Najjeftiniji NFT iz kolekcije imao je cijenu od 77 USD kada je pušten u prodaju u novembru 2022. – ali godinu dana kasnije, cijena mu je bila oko 1 USD. Tužitelji tvrde da je Ronaldova promocija Binancea dovela do “povećanja pretraživanja od 500%” za kripto mjenjačnicu, koja je registrovana na Kajmanskim otocima.

Također kažu da je to navelo ljude da koriste kompaniju za ulaganje u ono što nazivaju “neregistrirovanim vrijednosnim papirima” – kao što je Binanceova kriptovaluta BNB. Prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze (SEC), ta se imovina može smatrati vrijednosnim papirima – pa slavne osobe koje ih podržavaju moraju slijediti američki zakon.

Tužitelji tvrde da je Ronaldo trebao otkriti koliko je plaćen, ali nije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,