Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klub iz BiH objavio da je tražio montažni stadion iz Katara: Nažalost, nismo prošli! Gradićemo svoj

Preuzmite sliku

Stadion 974 na kojem su se igrale utakmice grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru u procesu je demontaže, a nekoliko klubova i saveza se javilo FIFA-i i uputilo molbu da se stadion premjesti kod njih.

U tom duhu, zanimljivu objavu imao je FK Rudar Han Bila, klub koji se takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH.

“I naš klub je podnio aplikaciju, ali nažalost nismo prošli. Ostaje nam da radimo i gradimo naš postojeći, da se velike utakmice igraju u Han Biloj”, stoji u objavi Rudara.

Fudbalski savez Kosova je zvanično objavio da su uputili molbu FIFA-i da se stadion prebaci kod njih kao nacionalni stadion.

Stadion 974 je naziv dobio jer je izgrađen od istog broja brodskih kontejnera i modularnog čelika. Ujedno, 974 je i međunarodni pozivni broj za Katar.

Osim toga, to je prvi stadion u historiji svjetske fudbalske smotre koji će biti u potpunosti razmontiran nakon finala SP-a 18. decembra, na Nacionalni dan Države Katar – što pokazuje predanost Katara isplativoj održivosti i odvažnom dizajnu.

FIFA je odlučila da stadion bude doniran Urugvaju, a time mnogi smatraju da svjetska fudbalska federacija daje prednost Urugvaju da bude jedan od domaćina prvenstva 2030. godine.

Većina stadiona u Dohi nakon Svjetskog prvenstva dobiće neku drugu ulogu, ali 974 će biti jedini koji će “nestati”. Primjera radi, stadion “Lusail” na kojem će biti odigrano finale, nakon prvenstva pretvoriće se u tržni centar. “974″ inače ima kapacitet sa nešto više od 40 hiljada sjedećih mjesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje