Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katarski emir: Mediji se nikad ovako nisu odnosili prema zemlji koja je domaćin SP-a

Preuzmite sliku

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani javno je izrazio nezadovoljstvo odnosom medija prema njegovoj zemlji uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu. Šeik tvrdi da su on i njegova zemlja žrtve laži, odnosno kritika iza kojih se skrivaju neki dublji motivi. 

“Otkad smo dobili čast da organiziramo Svjetsko prvenstvo, Katar je bio žrtva neviđene kampanje s kakvom se nije suočila niti jedna zemlja u historiji”, rekao je u svom govoru 26 dana prije početka velikog takmičenja. “Kritike smo u početku smatrali dobronamjernima, no jasno je da su dosegle žestinu koja je malo kome jasna, baš kao što nisu jasni ni motivi koji su iza te kampanje.”

“Na ovom ćemo prvenstvu pokazati tko smo kao nacija, našu snažnu ekonomiju i institucije te civilizacijski identitet. Ovo je velik test za našu državu. Nastojat ćemo oduševiti svijet”, dodao je katarski vladar.

Infantino: Bit će ovo najbolje Svjetsko prvenstvo ikad

Katar je veoma konzervativna zemlja u kojoj nekim ljudima nisu omogućena osnovna ljudska prava. Na primjer, homoseksualnost je zabranjena zakonom. Organizatorima se prigovaralo i zbog lošeg tretiranja stranih radnika. Kako je objavio The Guardian, hiljade su svoje živote izgubile na loše organiziranim gradilištima, radeći u neljudskim uslovima.

Usprkos svemu, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je da će Svjetsko prvenstvo u Kataru biti “najbolje ikad”. Takmičenje kreće 20. novembra, a Hrvatska svoju prvu utakmicu, protiv Maroka, igra tri dana kasnije.  (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje