Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istorija fuzija: Primjeri spajanja poznatih svjetskih klubova

bayern-munchen
Preuzmite sliku

Zanimljiv osvrtu na istoriju fuzija poznatih evropskih klubova…

bayern-munchenVjerovatno mnogi ne znaju da su danas ugledni nogometni klubovi diljem Evrope upravo nastajali u današnjoj formi kao fuzija ili plod spajanja dva ili više klubova. Sadržaj ovog posta je mahom preuzet sa jednog foruma u kojem su navedeni primjeri nekih od poznatih evropskih klubova. Također, u nama susjednim Hrvatskoj i Srbiji posljednjih nekoliko godina je sveprisutna fuzija klubova te postoji veliki broj primjera.

Bayern München

Nogometni klub Bayern München osnovan je 1900.godine, kada se nekoliko ljubitelja nogometa odvojilo od Münchner TurnVerein-a 1879 i utjecaja njegovih gimnastičara, koji nisu bili veliki entuzijasti, što je u to vrijeme i bilo normalno. Gotovo od prvog dana, Bayern je postao vrlo jak lokalni klub, ali je imao slab utjecaj tada.

Zbog financijskih razloga, te dostizanja većih terena i potrebnih objekata, klub se dva puta spajao sa drugim klubovim. Prvo su se 1906.godine, ujedinili sa klubom Münchner Sport Club. Kao dio dogovora, nogometaši su morali nositi crne dresove, a crvene, koje i danas nose, dobili su spajanjem s drugom momčadi. Bayern je svoj prvi trofej osvojio 1909. godine, kada su osvojili Bavarsku nogometnu ligu. 1919. godine, kratko nakon Prvog svjetskog rata, Bayern je napustio MSC odjel, koji se više usredotočavao na hokej na travi i tenis, sportove kojim se i danas bave. Bayern je tada ujedinio snage sa klubom Turn-und Sportverein 1890 Jahn München dok ga 1923. godine nije napustio, te su od tada neovisni.

firenca1Fiorentina

Klub je osnovan 26. avgusta 1926. kao spajanje dva kluba: Libertas i Club Sportivo Firenze. Originalne boje crveno-bela su promenjene 1928. i od tada je klub poznat kao la viola (ljubičasti). Svoj prvi trofej klub je osvojio 1939/40, kup Italije, a prvi skudeto 1955/56. Bili su vicešampioni u naredne četiri sezone.

U sezoni 1960/61. klub je ponovo osvojio kup Italije, i bio uspešan u Evropi osvojivši kup pobednika kupova protiv rendžersa. Šezdesetih klub je osvojio kup italije i mitropa kup 1966. i bili su šampioni Italije opet u 1968/69. Uspeh u kupu italije je ponovljen 1975., ali bez ostvarenja sve do kraja devedesetih. Klub je čak i ispao sezone 1993/94 u Seriju B. Po povratku u seriju A klub se pokazao sposobnim za nove uspehe osvojivši kup italije ponovo 1996. i Superkup italije 2000.godine.

newcastle5

Newcastle

Newcastle je engleski fudbalski klub izistoimenog grada i po uspešnosti je osmi klub u Engleskoj. Klub je osnovan 1892. nakon spajanja dva lokalna kluba, Newcastle East End i Newcastle West End.

LOSC Lille Métropole

Ponzatiji još pod skraćenicama Lille OSC, LOSC Lille ili jednostavno Lille je profesionalni francuski nogometni klub iz Lillea. Klub je osnovan 1944. godine nakon spajanja dva kluba: Olympique Lillois i SC Fives, a trenutačnoigra zapaženu ulogu u Ligue 1 odnosno u elitnom razredu francuskog fudbala.

as romaAS Roma

Roma je fudbalski klub iz Rima, u Italiji. Osnovan je 1927. spajanjem rimskih klubova „Roman”, „Alba-Audače” i „Fortitudo”, a takmiči se u prvoj italijanskoj ligi sve od osnivanja, sa izuzetkom sezone 1951/52, kada se takmičio u Seriji B.

Klub je osvajao Seriju A u tri navrata: u sezonama 1941/42,1982/83 i 2000/01, a Kup Italije devet puta. U sezoni 1960/61. osvojen je Kup sajamskih gradova (preteča današnjeg Kupa UEFA), a stizao je i do finala Kupa šampiona (1983/84) i Kupa UEFA (1990/91).

Athletic Bilbao

Athletic Bilbaoje španski fudbalski klub iz grada Bilbaa u pokrajini Baskiji, koji se takmiči u Prvoj ligi Španije.

Fudbal je u Baskiju došao posredstvom engleskih trgovaca. Novi sport je polako uzimao maha i počeo potiskivati tradicionalne sportove toga podneblja. Tako nastaju i prvi klubovi FK Bilbao osnovan od strane engleskih rudara i lučkih radnika i Atletik klub, osnovan od strane baskijskih studenata koji su se vratili sa studija u Engleskoj. Ova se dva kluba spajaju 1902. godine u jedan pod nazivom Club Vizcaya a 1903. nastaje Athletic Club de Bilbao.

Sloboda do Groba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: