Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ibiševićev put: Od Vlasenice do zvijezde Bundeslige! (VIDEO)

vedad-ibisevic
Preuzmite sliku

Trnovit je bio životni put Vedada Ibiševića, ali on je danas jedna od zvijezda njemačke Bundeslige i ponajbolji igrač reprezentacije Bosne i Hercegovine.

vedad-ibisevic

Vedad je rođen 6. avgusta 1984. godine u Vlasenici, klub u kojem napravio prve fudbalske korake i u kojem je počeo „”pikati” loptu bio je Proleter iz Slavinovića kod Tuzle, nakon kojeg prelazi redove tada mnogo ozbiljnijeg Zmaja od Bosne, kod trenera Nevzeta Lije Hasanbašića, nekadašnjeg krila tuzlanske Slobode.

Nije teško pogoditi i prepoznati uvod u životnu priču reprezentativnog napadača Bosne i Hercegovine Vedada Ibiševića kojeg su ratne okolnosti natjerale da rodnu Vlasenicu zamijenio sa Tuzlom, iz koje se kasnije zajedno sa roditeljima odselio u Švicarsku, a potom dalje u Sjedinjene Američke Države. Ipak, prije nego će napustiti svoju domovinu Ibišević će dobiti svoj prvi poziv u kadetsku reprezentaciju naše zemlje, u generaciji zajedno sa Pehlićem, E. Hadžićem, Sadikovićem, Muslijem, Brđanovićem, Kovačevićem u kojoj je Vedo i tada bio jedan od najtalentovanijih fudbalera.

Krenuvši “trbuhom za kruhom” put je porodicu Ibišević odveo u Švicarsku, gdje je Vedo nastavio igrati u anonimnom klubu FC Bâle, da bi nakon odlaska u Ameriku Ibišević postao član Univerziteta Saint-Louis, inače grada poznatog po velikom broju ljudi iz Bosne i Hercegovine u kojem je bosanski drugi službeni jezik.

Vedo i Lijav

Sjajnom napadaču nije trebalo dugo da se navikne na novu sredinu. Pogađao je Vedo nemilosrdno mreže protivnika i maltretirao protivničke odbrane, a zbog čistokrvnog bosanskog menataliteta „nedam na sebe” znao je nerijetko izazvati i po neki manji incident. Već početkom 2004. Vedad je preselio u ekipu Chicago Fire, gdje se nije dugo zadržao. Dokaz “da se dobar glas daleko čuje” bila je posjeta tadašnjeg selektora U-21 reprezentacije BiH Ibrahima Zukanovića.

On zajedno sa tadašnjim sekretarom stručnog štaba Medžidom Gvozdenom odlazi u SAD kako bi se na licu mjesta uvjerio u igračke kvalitete Vedada Ibiševića, kojem kasnije upućuju poziv za prijateljski susret sa Makedonijom u Prilepu 17. februara 2004. godine. Ibišević se prije puta za Makedoniju predstavio domaćoj javnosti gostovanjem u Centralnom dnevniku TV Hayat u kojem najavljuje da očekuje da će se uskoro naći i na spisku Sliškovića, tadašnjeg selektora našeg A tima.

Demonstrirao je Ibišević svu raskoš svog fudbalskog znanja i talenta u meču sa Makedonijom, ali ga je bh. javnost upoznala tek u prijateljskom meču sa Slovenijom, na otvaranju Sportskog centra Goal u Orašju. Upravo u toj utakmici Ibišević je „odvezao slalom” kroz slovensku odbranu i pogodio mrežu Samira Handanovića. Mnogi uvaženi gosti iz svijeta fudbala, na otvaranju „Goala”, brzo su širili vijest o novoj zvijezdi na fudbalskom nebu, pa su se preko noći veliki klubovi sa ovih prostora, ali i oni evropski počeli interesovati za sjajnu „špicu” U-21 nacionalnog tima BiH.

vedad-majstor

Povratak u Evropu

Ipak, nakon mnogo ponuda i mnogo klubova koji su željeli njegov paraf, Ibišević stiže u Paris Saint-Germain, kojeg je tada sa klupe vodio nekadašnji fudbaler Veleža Vahid Halilhodžić. Nakon sezone 2004/2005 provedene u PSG-u, gdje se nije naigrao, ali je zabilježio nekoliko nastupa u La Championatu, popularni Vaha odlučuje da je za mladog napadača najbolje da ode tamo gdje će igrati, te ga šalje na posudbu u ekipu francuskog drugoligaša Dijona.

Mladi napadač napokon počinje igrati, a stižu i golovi. U 33 nastupa u sezoni 2005/2006 Ibišević je dao 10 golova za Dijon, ali zbog nekih nesporazuma sa selektorom U-21 reprezentacije Ibrahimom Zukanovićem Ibišević se više nikada nije našao u kadru našeg mladog tima. Ipak, nakon dobrih igara u Dijonu, plavooki napadač zapao je za oko rukovodstvu Alemannije iz Aachen sa kojom potpisuje trogodišnji ugovor nakon što je ovaj klub za njega Prižanima platio odštetnu klauzulu od 200.000 eura.

Niti u Alemanniji se Vedad nije zadržao dugo. Nakon jedne sezone, 27 nastupa i šest postignutih golova Ibišević je bacio udicu ambicioznijim klubovima. U međuvremenu, dobre igre u Alemanniji i golovi bile su najbolja moguća preporuka za tadašnjeg selektora seniorske reprezentacije BiH Fuada Muzurovića.

Vedo je za A selekciju naše zemlje debitovao 24. marta 2007. godine na kvalifikacionoj utakmici za Euro 2008 protiv reprezentacije Norveške, a svoj prvi pogodak u rerpezentativnom dresu postigao je u porazu (3:2) od Grčke u Atini 13. oktobra 2007 godine. U tada nepoznatom TSG Hoffenheimu na čelu sa mogulom Dietmarom Hoppom, koji je u sezoni 2007/2008 igrao svoju prvu profesionalnu sezonu Ibišević je prepoznao klupsku ambicioznost koja se poklapala sa njegovim ličnim željama, a to je bila Bundesliga.

U Hoffenheimu ga je put spojio sa još jednim Bosancem, “odbačenim” fudbalerom Herthe, i nekadašnjim mladim reprezetativcem BiH Sejadom Salihovićem. Upravo će njih dvojica biti među glavnim protagonistima TSG-ovog plasmana u Bundesligu.

vedaaad-ibisevic-repka

Domovina ga je upoznala, bilo je vrijeme da ga upozna Njemačka U debitantskoj sezoni, kako Hoffenheima, tako i Ibiševića, u Bundesligi u 17 utakmica postiže 18 golova i bilježi sedam asistencija i postaje najbolji strijelac polusezone. Prema izboru našeg portala 2008. godine dodijeljena mu je nagrada „Idol nacije”. Tokom zimskih priprema za nastavak sezonue u prijateljskom duelu sa HSV-om Vedad je doživio tešku povredu prednjih križnih ligamenta koljena, zbog čega je sa terena odsustvovao šest mjeseci, te propustio drugu polusezonu Bundeslige.

Poslije skoro pet godina i 135 nastupa za Hoffenheim i 53 gola u januaru 2012. godine Ibišević se zaželio novog izazova, pa je za 4,5 miliona eura prešao u redove mnogo poznatijeg VfB Stuttgarta. Prošlu sezonu u kojoj je Stuttgrat odigrao loše u Bundesligi, ali je izborio finale DFB kupa, bh. napadač završio je kao najbolji strijelac tima, sada već bivšeg trenera Brunde Labbadije.

U protekloj sezoni je u 47 utakmica u svim takmičenjima postigao 24 gola i bio jedan od ključnih fudbalera tima sa velikom tradicijom, koji se par kola prije kraja zahvaljujući upravo Vedinim golovima izvukao iz opasne zone. Mnogi su nakon teške povrede govorili kako Vedo više nikada neće igrati kao te polusezone u Hoffenheimu. Malo sutra! Ibišević je sjajno otovrio ovu sezonu sa devet golova u isto toliko utakmica u svim takmičenjima u dresu Stuttgarta, uz jedan u reprezentaciji “njegovoj” Americi, prenosi SportSport.ba

U reprezentativnom dresu Bosne i Hercegovine odigrao je 44 utakmice i 16 puta se upisao u listu strijelaca.

Svi Ibiševićevi golovi u dresu Zmajeva:

13. oktobar 2007. Grčka – BiH 3:2 (gol za 3:2)

19. novembar 2008. Slovenija – BiH 3:4 (golovi za 0:1 i 1:4)

10. oktobar 2009. Estonija – BiH 0:2 (gol za 0:2)

03. mart 2010. BiH – Gana 2:1 (gol za 1:1)

10. avgust 2010. BiH – Katar 1:1 (go za 1:0)

08. oktobar 2010. Albanija – BiH 1:1 (gol za 0:1)

26. mart 2011. BiH – Rumunija 2:1 (gol za 1:1)

28. februar 2012. Brazil – BiH 2:1 (gol za 1:1)

15. avgust 2012. Vels – BiH 0:2 (gol za 0:1)

7. septembar 2012. Lihtenštajn – BiH 1:8 (golovi za 0:3, 0:4 i 1:8)

16. oktobar 2012. BiH – Litvanija 3:0 (gol za 1:0)

06. februar 2013. Slovenija – BiH 3:0 (gol za 1:0)

22. mart 2013. BiH – Grčka 3:1 (gol za 2:0)

7. juni 2013. Latvija – BiH 5:0 (gol za 2:0)

14. avgust BiH – SAD 3:2 (gol za 2:0)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: