Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska izgubila od Turske, Albanci na korak do plasmana na EURO

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Turska slavila je večeras u Osijeku, na ispunjenoj Opus Areni, protiv domaće selekcije Hrvatske rezultatom 1:0, u okviru takmičenja u grupi “D” kvalifikacija za EURO 2024, javlja Anadolu.

Selekciju Turske po prvi put je s klupe predvodio novi selektor, italijanski stručnjak Vincenzo Montella, koji je kao i njegov hrvatski kolega Zlatko Dalić, uoči ove utakmice imao niz problema sa sastavom usljed povreda i suspenzija igrača.

Gosti su bolje otvorili susret, a već u drugoj minuti je nakon udarca Kerema Akturkoglua s vrha kaznenog prostora, Dominik Livaković sačuvao mrežu Hrvatske.

U 9. minuti je nakon pasa Barisa Alpera Yilmaza, Livakovića još jednom na muke stavio Akturkoglu. Isti igrač se našao pred Livakovićem i u 13. minuti, ali je hrvatski čuvar mreže bio uspješniji.

Selekciju Turske je u vodstvo doveo Baris Alper Yilmaz, savladavši Livakovića u 30. minuti susreta, što je i bio rezultat prvog poluvremena.

Na inicijativu Hrvatske početkom drugog dijela turska selekcija odgovorila je s nekoliko kontranapada, a izglednu priliku u 54. minuti propustio je Baris Alper Yilmaz, čiji je snažan udarac iz kaznenog prostora završio iznad gola Livakovića.

U 80. minuti izglednu priliku za Hrvatsku propustio je Dion Drena Beljo. Jedanaesterac za Hrvatsku dosuđen u 90. minuti, poništen je intervencijom VAR-a.

Uoči večerašnje utakmice selekcijeTurske i Hrvatske su dijelile prvu poziciju sa po deset osvojenih bodova, s tim da izabranici Zlatka Dalića imaju utakmicu manje. Turska je večerašnjom pobjedom preuzela prvu poziciju u grupi “D” s 13 bodova, u odnosu na Hrvatsku koja je ostala na deset osvojenih bodova.

Utakmicu koju su oba selektora noć ranije ocijenila velikim testom i ključnim susretom sudio je engleski sudija Anthony Taylor i pomoćnici Gary Beswick i Adam Nunn te četvrti sudija Michael Salisbury.

Utakmicu su iz VIP lože pratile broje poznate ličnosti uključujući i turskog ministra omladine i sporta Osmana Askina Baka, ambasadora Turske u Hrvatskoj Yavuza Selima Kirana, predsjednika Fudbalskog saveza Turske Mehmeta Buyukeksija te predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Standings provided by Sofascore

Reprezentacija Albanije je nastavila sa fenomenalnim igrama i razbila Češku sa 3:0 u meču sedmog kola grupe E.

Dva gola za Albance dao je Seferi, a Asani je jednom zatresao mrežu gostiju.

Poljaci su u drugom duelu ove grupe rutinski slavili u gostima protiv Farskih Ostrva sa 2:0. Szymanski i Buksa su bili strijelci za Poljake.

Sjajna Albanija je lider u grupi sa 13 bodova i nalazi se na korak do plasman na EURO. Drugi su Poljaci sa devet bodova, dok je Češka treća sa osam.

Standings provided by Sofascore

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje