Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Henry, Ronaldo, Adriano, Drogba – a onda se pojavio Edin Džeko!

Preuzmite sliku

Francuski “popfoot” često pravi zanimljiva poređenja fudbalskih podataka, a jedno je zaista impresivno za Edina Džeku (37).

Ako niste znali kapiten BiH je u seozni 2008/09 bio najbolji strijelac u Evropi. Gledajući zbirno golove u klubu i reprezentaciji.

Džeko ih je te godine zabio čak 45 u 50 utakmica. I niko od njega nije bio bolji.

U godinama prije dominirali su Henry, Ronaldo, Adriano, Drogba, a nakon Džeke na scenu je nastupio Messi koji je u narednih 10 godina bio čak sedam puta najbolji po ovom kriteriju.

Ono što je zanimljivo u godinama prije samo je Ronaldo bio bolji od Džeke sa 46 golova. Drogba i Adriano nisu prešli ni 36. Kasnije se mijenjao i stil fudbala, pa su i napadači postizali više golova.

Ne zaboravite da je Džeko igrao za “mali” Wolfsburg, a navedeni igrači za Real Madrid, Chelsea, Arsenal, Inter koji su u to vrijeme harali domaćim ligama ali i evropskim takmičenjima. Ako još tome dodate da su igrali za najveće reprezentacije svijeta, a da Džeko sa BiH u tom periodu nije ni igrao na velikim takmičenjima, onda je njegov rezultat još više vrijedan poštovanja.

U posljednje četiri godine nakon tri sezone dominacija Lewandowskog prošle sezone bio je najbolj Haaland sa 55 golova. (Reprezentacija.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,