Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gazzetta predstavila Zrinjski kao ustaški klub, Mostarci reagovali

Preuzmite sliku

Poznati italijanski sportski list Gazzeta dello Sport je objavio tekst u kojem su nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjski nazvali ustaškim klubom. Odmah je stigla i oštra reakcija iz Mostara.

Naime, član uprave kluba iz Mostara i izraelski biznismen Amir Gross Kabiri ocijenio je neistinitim i zlonamjernim tekst kojeg je Gazzetta objavila u svom izdanju od ponedjeljak.

Gazzeta je tada objavila članak novinara Lorenza Topella s naslovom “Zrinjski iz Mostara, ustaški klub koji osvaja Evropu” u kojem se autor osvrće na uspjeh prvaka BiH koji je ostvario historijski uspjeh plasmanom u takmičenje po grupama nekog od evropskih takmičenja.

Naveo je kako su komunističke vlasti zabranile rad Zrinjskog 1945. godine “zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije kluba i njegovih navijača”.

Topella je naveo i kako u ekipi uglavnom igraju Hrvati te da na grbu nose “crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam” i u tome kontekstu spominje i rušenje Staroga mosta.

 • U posebnoj reakciji na članak u italijanskom listu potpredsjednik Zrinjskog Kabiri, koji se deklarisao kao Židov i izrealski biznismen, rekao je kako neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog te da prema takvim pojavama neće imati tolerancije.

  Ocijenio je kako je današnji Zrinjski sve suprotno od navedenog u članku Gazzeta dello Sport.

  “Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima. Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Izraela, da prošlost nikada neće biti zaboravljena”, rekao je Kabiri, a prenosi Hina.

  Podsjetimo, Zrinjski je prvobitno osnovan kao Đački športski klub, a kasnije je 1920-ih postao Hrvatski športski klub Zrinjski. Zabranile su ga komunističke vlasti 1945. godine, a ponovno je obnovljen njegov rad 1992. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,