Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbaler Schalkea S. Kolašinac: Hodao bih do Sarajeva da me Sušić pozove

kolasinac-schalke
Preuzmite sliku

Nakon što je bio kapiten juniora, Kolašinac je nedavno potpisao profesionalni ugovor

\"kolasinac-schalke\"Stopama Hasana Salihamidžića, Sergeja Barbareza, Edina Džeke i drugih naših reprezentativaca koji su fudbalsko ime i prezime izgradili u Njemačkoj, kreće još jedan bosanskohercegovački fudbalski biser. Riječ je o Seadu Kolašincu, devetnaestogodišnjaku iz njemačkog prvoligaša Šalkea.

Rođen je 20. juna 1993. u Karlsrueu. Roditelji mu potječu iz Čapljine. Nije se pojavio niotkud, zapažene su bile njegove igre u omladinskom pogonu Štutgarta, a posljednju godinu i po član je Šalkea. Kao kapiten, juniore kluba iz Gelzenkirhena predvodio je prošle sezone do titule njemačkog prvaka.

Stasiti stoper

Sto osamdeset pet centimetara visoki stoper važan je igrač njemačke U-19 reprezentacije, za koju je odigrao 11 utakmica i dao jedan gol. Dolaskom Huba Stivensa (Huub Stevens) prošle godine za trenera Šalkea, Sead je prekomandovan u prvi tim, a nedavno je potpisao i profesionalni ugovor do juna 2015.

– Bio je to za mene izuzetan trenutak i nešto što ću pamtiti cijelog života. Kao dječak, maštao sam da jednog dana zaigram u Šalkeu i Realu. Kada sam igrao igrice na \”playstationu\”, uvijek bih birao Šalke. Evo, jedna mi se želja ispunila, a nije isključeno da se ostvari i ova druga. Pa i Ezil (Ozil) je otišao iz Gelzenkirhena u Real – govori nam Sead.

Iako je rođen u Njemačkoj i mada je igrao za kadetsku i juniorsku reprezentaciju te zemlje, ne krije da bi volio obući dres Bosne i Hercegovine.

Voli svoju zemlju

– Pratim reprezentaciju, a pogotovo naše igrače koji nastupaju u njemačkim klubovima. Do sada nisam imao priliku da se susretnem s njima. Poznajem se s Erminom Bičakčićem, koji je sa mnom bio u Štutgartu, a sada je prešao u Braunšvajg.

Svakako bih volio igrati za BiH. Volim svoju zemlju. U Sarajevo bih otišao i pješice, samo da me selektor Sušić pozove. S dokumentacijom ne bi bilo nikakvih problema – poručuje Kolašinac.

Lov u Hercegovini

Do sada je često dolazio na odmore u Bosnu i Hercegovinu, ali je ovog ljeta to propustio zbog obaveza.

– Zbog priprema nisam stigao, ali ću u zimu doći, sigurno. Roditelji su mi se upravo vratili iz BiH. Najčešće budem kod rodbine u Domanovićima kod Čapljine. Često idem u lov s daidžama i amidžama, to mi je posebno zadovoljstvo – kaže Sead.

Poluvrijeme protiv Milana

Sead je prošle sedmice odigrao poluvrijeme u prijateljskoj utakmici sa Milanom.

– Bilo je super. Igrati pred 50 hiljada gledalaca i nije baš jednostavno. U početku sam, moram priznati, imao tremu, ali je na kraju ispalo sve najbolje. Pohvale sam dobio i od saigrača i od trenera.

Izvor: Dnevni avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: