Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA kaznila Hrvatsku, Srbiju i Saudijsku Arabiju

Preuzmite sliku

Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) sa 50.000 švicarskih franaka zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Katru protiv Kanade.

Dio hrvatskih navijača je na toj utakmici vrijeđao kanadskog golmana Milana Borjana, koji ima srpske korijene i koji je ranije imao neprimjerene izjave o Domovinskom ratu. Na tribinama se pojavio i plakat uvredljivog sadržaja.

“Hrvatski nogometni savez kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 švicarskih franaka zbog kršenja člana 16. Disciplinskog kodeksa FIFA-e (upotreba riječi i predmeta za prenošenje poruke koja nije primjerena sportskom događaju) u vezi s ponašanjem hrvatskih navijača tokom utakmice protiv Kanade,” objavila je FIFA.

Srbi su kažnjeni sa 20.000 švicarskih franaka zbog “kršenja člana 11. Disciplinskog kodeksa FIFA-e i člana 4. Pravilnika za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. u vezi sa zastavom istaknutom u svlačionici nakon utakmice s Brazilom,” navodi se.

Naime, nakon utakmice protiv Brazila u svlačionici koju je koristila srpska reprezentacija obješena je zastava na kojoj je karta Kosova obojena u boje srpske zastave, uz slogan: “Nema predaje.”

Nogometni savez Saudijske Arabije dobio je dvije novčane kazne od 15.000 švicarskih franaka zbog nedoličnog ponašanja igrača koji su zaradili šest žutih kartona tokom susreta protiv Argentine i Meksika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje