Foto: Tuzlanski.ba

Fudbalska reprezentacija BiH savladala je Vels u devetom kolu grupe “B” kvalifikacija za EURO 2016 u Francuskoj rezultatom 2:0.

Junak utakmice bio je džoker Mehmeda Baždarevića sa klupe Milan Đurić, koji je u igru ušao u 61. minuti. Deset minuta kasnije je načeo mrežu Velšana, a u samom finišu asistirao Vedadu Ibiševiću za konačan rezultat. Ovom pobjedom BiH je ostala u igri za plasman u baraž i to sa odličnim šansama, jer je Kipar slavio u Izraelu.

Strijelac prvog pogotka, Milan Đurić rekao je kako su tri boda za reprezentaciju bila jako bitna.

Sretan sam zbog sebe i ekipe, cijele Bosne i Hercegovine. Gol je bio važan, kao i tri boda. Sada moramo misliti na Kipar i tada ćemo vidjeti šta dalje. Znali smo da nas čeka teška utakmica, s obzirom da je Vels jaka ekipa i ima dobre igrače. Selektor mi je prije ulaska u igru rekao da dam sve od sebe, da igram. Protiv Kipra moramo igrati isto, s obzirom da su i oni pokazali da su jaka ekipa i da su pobijedili Izrael. Moramo igrati dobru utakmicu, onako kako znamo. Za cijelu ekipu sam dao sve od sebe“, rekao je Đurić.

Vedad Ibišević, strijelac drugog gola za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rekao je kako BiH mora pobijediti i na Kipru.

Uvijek je lijepo dati gol, pogotovo za reprezentaciju. Rekli smo da će biti teška utakmica, tako je i bilo. Mučili smo se, ali to nije bitno, pobijedili smo. Mi moramo na Kipar otići da pobijedimo i u sljedećih dva dana ćemo analizirati čitavu situaciju, dok se malo odmorimo“, rekao je Ibišević.

Nakon velike pobjede fudbalske reprezentacije BiH nad Velsom rezultatom 2:0 selektor Mehmed Baždarević je imao samo riječi hvale za svoje izabranike. Istakao je da utakmica i igra bh. tima možda nije bila lijepa, ali je najvažnije da je ostvaren važan trijumf.

Čestitam Velsu na plasmanu na Evropsko prvenstvo, ali i na odličnoj utakmici. Došli su u Zenicu da se nadigravaju i probaju pobijediti, što nam je dosta otežalo posao. Sretni smo jer smo dobili utakmicu i ostali na dobrom putu ka plasmanu u baraž. Zaslužili smo pobjedu iako nije bilo nimalo lako. Možda naša igra nije bila lijepa, ali smo pokazali želju, energiju i borbenost. Rezultat 2:0 je jako dobar i ponavljam potpuno smo zasluženo pobijedili”, rekao je Baždarević.

U preostalim susretima grupe “B” Belgija je bez većih problema slavila u Andori sa 4:1 i time ovjerila plasman na EURO 2016. Kipar je priredio veliko iznenađenje i slavio sa 2:1 u Izraelu.

Nakon devet kola u grupi “B” Belgija je prva sa 20 bodova, slijedi je Vels sa dva manje, dok je BiH treća sa 14. Izraael je ostao na 13, a Kipar ima 12. Andora je na posljednjem mjestu bez osvojenog boda.