EURO 2024: Srbija na popravnom protiv Slovenije, derbi Španije i Italije
Foto: Tuzlanski.ba

Danas se igraju tri utakmice drugog kola u grupama B i C na EURO 2024.

Slovenija igra protiv Srbije u meču grupe C, a u istoj grupi se sastaju Danska i Engleska.

Španci će u okviru grupe B odmjeriti snage sa Italijom.

Reprezentacije Slovenije i Srbije igraju utakmicu u Munchenu. Slovenci su u prvom kolu odigrali 1:1 protiv Danske, a Srbija je poražena od Engleske sa 0:1. Bit će ovo četvrti međusobni duel Slovenije i Srbije. Obje ekipe su slavile po jednom, a dva meča su okončana bez pobjednika. Reprezentacija Srbije je protiv Engleske pokazala da može parirati i jačim selekcijam, a trijumf nad Slovenijom bi ih doveo na korak do plasmana u narednu fazu. Slovenija u zadnjih 10 utakmica ima šest pobjeda, tri remija i jedan poraz. Srbija je u posljednjih 10 utakmica ostvarila četiri trijumfa, jedan remi te pet poraza.

Danska i Engleska se sastaju u Frankfurtu. Reprezentacija Danske je u prvom kolu odigrala samo 1:1 sa Slovenijom, a Engleska je uz mnogo problema savladala Srbiju rezultatom 1:0. Danska i Engleska su se posljednji put međusobno sastale prije tri godine u polufinalu Evropskog prvenstva, a Englezi su slavili sa 2:1 i prošli u finale. Engleska je prvi favorit prvenstva, ima veliki broj fantastičnih igrača i u slučaju pobjede nad Danskom izborit će plasman u narednu fazu. Reprezentacija Danske je u posljednjih 10 mečeva ostvarila sedam pobjeda, dva puta remizirala i jednom izgubila. Engleska u posljednjih 10 mečeva ima šest pobjeda, dva remija i dva poraza.

Španija i Italija će odigrati utakmicu u Gelsenkirchenu. Obje selekcije su u prvom kolu ostvarile trijumf. Španija je deklasirala Hrvatsku sa 3:0, a Italija je bila bolja od Albanije rezultatom 2:1. Na posljednjih sedam međusobnih utakmica Španije i Italije padala su najmanje dva gola. Španija u posljednjih 10 utakmica ima osam pobjeda, remi i poraz. Italija u posljednjih 10 utakmica ima sedam trijumfa, dva remija i poraz.