Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li će ovo postati novo normalno? Sutkinja pokazala bijeli karton i ostavila gledatelje u čudu

Preuzmite sliku

Utakmica portugalskog Kupa između Benfice i Sportinga u ženskoj konkurenciji ući će u nogometnu historiju kao prva u kojoj je pokazan – bijeli karton.

Zaslužile su ga liječničke ekipe oba gradska rivala koje su utrčale u teren nakon što se jedna od nogometašica srušila na travnjak. Kada je utakmica napokon nastavljena, a nogometašica ustala, sutkinja je pokazala bijeli karton medicinskim službama Benfice i Sportinga kojima, a što je jasno vidljivo na snimku, nije bilo jasno čemu javna opomena.

Vjerovatno i nikome od 15.000 gledatelja na tribinama koji su ipak pljeskom pozdravili to što su svjedočili dijelu nogometne historije, a možda i početku još jedne velike nogometne promjene.

Bijeli karton, naime, za razliku od žutog ili crvenog, nije sankcija nego je predviđen kao nagrada za fair-play. Hoće li eksperiment FIFE u budućnosti zaživjeti na svim nogometnim terenima, hoće li uskoro postati “novo normalno”, ali i što bi bijeli karton u konačnici mogao donijeti nogometu, teško je predvidjeti, pišu Sportske novosti.

Reakcije na društvenim mrežama su, kao uostalom i za svaku novinu u nogometu, porazne, ali većina se slaže u tome kako ne vide smisao uvođenja bijelog kartona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,