Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Chiellini i Pelle zapečatili sudbinu Španiji i zakazali duel sa Njemačkom (VIDEO)

Preuzmite sliku

Od 18 sati igrao se derbi osmine finala između Španije i Italije. Bila je to repriza finala od prije četiri godine.

Italijani su puno opasnije ušli u utakmicu. David de Gea je već u 11 minuta igre morao skidati dva zicera, a Španci nikako nisu uspijevali povezati svoje redove.

U osmoj je minuti Graziano Pelle sjajno pucao glavom prema donjem lijevom uglu nakon ubačaja, ali je golman Manchester Uniteda sjajno reagirao i blokirao udarac.

Samo dvije minute kasnije još jedna fantastična De Geina reakcija. Giaccherini je pucao atraktivno makazicama, a golman je loptu uspio skrenuti u stativu. Ipak, pogodak ne bi vrijedio ni da je ušao, jer je sudac Cakir prosudio da se radi o opasnoj igri.

Španija se prvi puta uspjela bliže približiti italijanskom golu u 19. minuti. Po lijevoj je strani probio Nolito, a potom je poslao loptu Cescu Fabregasu kojemu se otvarao slobodan prostor na ivici kaznenog prostora. Dva su defanzivca zajedničkim naporom uspjela blokirati udarac.

Nakon toga su se Španci  malo razigrali, imali posjed u svojim nogama, ali nisu imali rješenja za čvrstu i iskusnu italijansku obranu. S druge strane, Italijani su jednom kontrom pokušali doći do pogotka, a u 25. minuti je opasno glavom pucao Parolo nakon ubačaja De Sciglija.

Italijani su potpuno iznenadili Španiju u 34. minuti kada su stigli do vodstva. Nakon prekršaja Sergija Ramosa na 22 metra od gola, Eder je izveo slobodni udarac. Loptu je blokirao De Gea, ali je na nju natrčao Giorgio Chiellini i silovito ju je pospremio u mrežu za 1:0.


Del Bosque je na poluvremenu napravio izmjenu, a u svlačionici je ostao Nolito umjesto kojeg je zaigrao Aritz Aduriz. Uskoro je zamijenio i Conte, a u 53. minuti je umjesto De Rossija zaigrao Thiago Motta.

Iako su Španci bolje ušli u nastavak igre, Italijani su ponovno imali veliku priliku nakon samo 10 minuta igre. Eder je sjajno istrčao kontru, ostavio je iza sebe Piquea i izašao sam ispred Davida de Gee. Ciljao je dalji, lijevi ugao, ali je De Gea sjajnom odbranom spasio svoju ekipu.

Najbolju su priliku Španci imali u 76. minuti, šutirao je Iniesta. Pokušao je volejem iznenaditi Buffona, ali je iskusni golman spremno izvukao ispod prečke. Minutu kasnije pokušao je i Pique, ali je Italijan još jednom bio neprobojan.

Graziano Pelle pogodio je za 2:0 u 91. minuti i zapečatio sudbinu dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope. Tako se Italija plasirala u četvrtfinale, gdje će ih čekati Njemačka.

1/8 finala: Italija 2:0 Španija (Chiellini, Pelle). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,