Bivši igrač Tuzla City-a 11 godina igrao za reprezentaciju bez dozvole
Foto: Tuzlanski.ba

FIFA je presudila da Emilio Nsue, najbolji strijelac ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija, nikada nije imao pravo igrati za Ekvatorijalnu Gvineju tijekom svoje 11-godišnje međunarodne karijere.

dokumentu koji je FIFA objavila u ponedjeljak navodi se da će Ekvatorijalnoj Gvineji biti oduzete pobjede protiv Namibije i Liberije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026., a da će protivnici dobiti pobjedu od tri pogotka. Obje utakmice završile su 1-0 zahvaljujući golovima Nsuea.

Nsue je sada zabranjeno igrati u utakmicama međunarodnog nogometa, a Gvineji su oduzete dvije pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Tuženik, Emilio Nsue Lopez, smatra se odgovornim za kršenje Pravilnika o primjeni Statuta (Pravo nastupa za reprezentativnu momčad) kao i Disciplinskog kodeksa FIFA-e (igrač koji ne može igrati u polju) zbog sudjelovanja u utakmicama reprezentativnih momčadi Ekvatorijalne Gvineje uprkos tome što nije imao pravo," stoji u odluci FIFA - ine disciplinarne komisije.

"Tuženom se ovim zabranjuje igranje za bilo koju reprezentativnu ekipu bilo kojeg saveza u trajanju od šest mjeseci, od dana obavještenja o ovoj odluci," navedeno je.

Emilio Nsue će također morati vratiti svoju AFCON Zlatnu kopačku nakon odluke FIFA-e.

Inače, ovaj fudbaler je bio veliko pojačanje za Tuzla City 2022. godine, kada je u ovom dresu odigrao ukupno 10 utakmica.