Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Barcelonin veznjak Gavi dobitnik nagrade “Zlatni dječak“

Preuzmite sliku

Talentirani veznjak Barcelone i reprezentativac Španije Gavi dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade “Zlatni dječak“ koja se dodjeljuje za najboljeg mladog fudbalera u protekloj godini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Gavi je ‘Zlatni dječak’. FC Barcelona ima još jednog ‘Zlatnog dječaka’. U sedmici u kojoj je već osvojio trofej Kopa, Gavijev status najboljeg mladog fudbalera na svijetu dodatno je zacementiran ovom drugom nagradom“, saopćilo je rukovodstvo katalonskog kluba.

U saopćenju Barcelone se navodi da je 18-godišnji Gavi pobijedio u jakoj konkurenciji u kojoj su mu rivali bili Eduardo Camavinga iz Real Madrida, Jude Bellingham iz Borusije Dortmund i Jamal Musiala iz Bayern Minhena.

U sezoni 2021/22, Gavi je odigrao 47 utakmica za Barcelonu i postigao dva gola te upisao šest asistencija.

Gavi je tako postao treći igrač Barcelone koji je osvojio nagradu “Zlatni dječak“ i to nakon Lionela Messija (2005.) i Pedrija (2021.).

Nagradu “Zlatni dječak“ od 2003. godine dodjeljuje italijanski sportski dnevnik “Tuttosport“.

Prvi dobitnik nagrade bio je Rafael van der Vaart iz Ajaxa, a to prestižno priznanje osvajali su na počecima svojih blistavih karijera i Wayne Rooney, Messi, Sergio Aguero, Paul Pogba, Raheem Sterling, Kylian Mbappe i Erling Haaland.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,