Banjalučki Borac ponovo kažnjen zbog nacionalističkih parola
Foto: Tuzlanski.ba

Fudbalski klub Borac kažnjen je sa 7.500 KM zbog skandiranja ratnom zločincu Ratku Mladiću, kao i zbog isticanja političkih poruka na utakmicama Kupa i Premijer lige BiH, potvrđeno je za Faktor.ba.

Navijači Borca i Rudara bili su u centru pažnje tokom utakmice osmine finala Kupa BiH u Prijedoru.

U 69. minuti meča u Prijedoru stadionom je odjekivalo "Kosovo - Srbija", a nedugo potom navijači su skandirali i ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što se moglo čuti u TV prijenosu.

I Borac i Rudar su kažnjeni sa po 2.500 KM, a banjalučki klub mora platiti i dodatnih 5.000 KM nakon što su na ligaškom meču protiv Širokog Brijega na godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu razvili rusku zastavu sa porukom "Slava Rusiji" i transparent na kojem je pisalo "Kosovo je sjeme iz kog sam ja ponik'o, izvor i korito iz kog je narod potek'o!".

Ukoliko se prekršaji ponovi u dogledno vrijeme, Borcu prijeti zatvaranje stadiona i igranje pred praznim tribinama.

Ovo nije prvi put da Nogometni savez kažnjava Borac zbog nacionalističkih skandiranja tokom utakmica. Banjalučki klub kažnjen je i prošle godine sa 3.000 KM, također zbog podrške ratnom zločicu i Rusiji.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza kaznila je i Željezničar sa 3.500 KM zbog korištenja pirotehnike njihovih navijača, Slogu i Velež sa po 1.500 KM, te Zrinjski i Čelik sa po 1.000 KM.

“Klubovi najviše snose posljedice ponašanja navijača. Sve to utiče na njihov budžet. Bilo je zatvaranja određenih stadiona u prvom dijelu sezone i navijači na taj način štete svojim klubovima. Najbolja pomoć bi bila da se ponašaju na jedan sportski način. Ako ovako nastave do kraja sezone će biti oko 300 hiljada maraka izrečenih novčanih kazni”, rekao je Nermin Kljajić, predsjednik Disciplinske komisije NS BiH.