Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bad Blue Boysi nisu svjesni pod kakvim su optužbama

Preuzmite sliku

Sitaucija sa uhapšenim hrvatskim navijačima u Grčkoj je relativno teška, optužbe pred kojima su se našli su teške, a oni nisu ni svjesni o kakvim optužbama je riječ, rekao je šef hrvatske Bezbjednosno-obavještajne agencije Daniel Markić koji je bez zvanične najave otputovao u Grčku zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Markić je rekao da im je cilj da riješe situaciju sa hrvatskim državljanima koji su u grčkim zatvorima i da se oni što prije vrate.

“Niti smo mi fašistička država niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo sarađivati”, rekao je Markić.

Plenković je naveo da je na grčkim vlastima odluka o tome da li će ustupiti krivični postupak protiv hrvatskih navijača Hrvatskoj, prenosi hrvatski portal “Index”.

“To zavisi od grčkih vlasti. U slučaju da grčke vlasti izraze interes za ustupanje, mi smo za to spremni”, rekao je Plenković.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je hrvatskim novinarima da je Grčka zatražila podatke iz krivične evidencije za svih 102 hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Grčkoj.

Na pitanje novinara zašto nema još službenih potjernica za njima, Malenica je rekao da je to pitanje za grčke vlasti i njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u sukobu navijača AEK-a i “Dinama” uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka, 102 člana ekstremne navijačke grupe hrvatskog kluba “Bad Blue Boys” uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: