Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aleksander Čeferin, favorit za predsjednika UEFA-e: Evropskom fudbalu treba jedinstvo

Preuzmite sliku

Ugledni advokat Aleksander Čeferin (49), predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije, favorit je za nasljednika Michela Platinija, odnosno za novog predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

U izbornu trku sa Michael van Praagom, predsjednikom NS Holandije, i Angel Maria Villarom, predsjednikom NS Španije, kandidovali su ga nacionalni savezi skandinavskih zemalja, podržavaju ga susjedni balkanski, FS Italije, Rusije, Turske, Republike Irske, Mađarske… Prema posljednjim procjenama i javnim obećanjima, Čeferin ima podršku oko 30 nacionalnih asocijacija članica UEFA. Novim predsjednikom postat će jedan od tri kandidata koji na Kongresu UEFA-e 14. septembra u Atini sakupi najmanje 28 od 55 glasova čelnika saveza moćne kontinentalne organizacije.

”Teško je reći šta će biti u Atini. Za sada izgleda sve dobro. Podrška koju imam je iskrena i u njoj nema nikakvog interesa. Izbori su tajni (tajno glasanje na Kongresu UEFA-a, op. a.) i vidjet ćemo… Sve je moguće… Javnu podršku dao mi je i Fudbalski savez Mađarske. U narednim danima očekujemo još javne podrške. Bitno mi je da sam novi kandidat u UEFA-i i nemam šta ponuditi za protuuslugu. Ostalu dvojicu kandidata javno su podržali do sada samo njihovi savezi”, rekao je Čeferin u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA).

– Podrška saveza iz cijele Evrope –

Prednosti u odnosu na Van Praaga i Villara vidi u tome i što je iskreno spreman provesti neophodne reforme u evropskom fudbalu.

”U svakom slučaju svjetski i evropski fudbal, FIFA i UEFA trebaju promjene, nove ideje. Treba se omogući mladima da svoje ideje implementiraju u UEFA-u i FIFA-u. Teško da je neko ko je tamo proveo 10 ili 20 godina izuzetno spreman za reforme, tj. da je neko imao mogućnosti da to uradi i onda kaže – e, sada sam odlučio da će sve biti drugačije. Prednost je što sam mlađi, imam nove ideje, te me podržavaju savezi iz apsolutno svih dijelova Evrope. Fudbal treba jedinstvo, a ne da dvije velike zemlje ratuju ko će preuzeti UEFA-u”, istakao je Čeferin.

Ukoliko pobijedi bit će predsjednik iz teritorijalno i fudbalski male zemlje, svojevrsni ”Robin Hood u užarenoj predsjedničkoj fotelji UEFA-a”. Međutim, tvrdi, ne misli raditi samo za jedne. Želi biti predsjednik i ”malih i srednjih i velikih saveza”.

”Teško možete biti predsjednik UEFA-e da bi bili predstavnik samo malih saveza. Bit ću predsjednik i malih i srednjih i velikih. Ne smijemo nikada zaboraviti na solidarnost, jer to ne samo da je bit UEFA-e nego fudbala uopšte. U svakom slučaju, lakše mogu da razumijem probleme malih, jer dolazim iz male zemlje i fudbalski malog saveza, nego neko ko taj osjećaj nema”, kazao je Čeferin.

– UEFA-i treba evolucija, nikako revolucija –

Postane li prvi čovjek evropskog fudbala imat će mnogo prioriteta u radu.

”Imam puno ideja i ovaj intervju je prekratak da bi vam sve nabrojao. Mogao bih vam pričati cijeli dan… Ali? Od bitnih stvari nikako ne smijemo dopustiti nikakva zatvorena takmičenja za elitne države, ni klupska, ni reprezentativna. Apsolutno moramo ograničiti broj mandata u UEFA-i. Ne možeš biti na nekoj poziciji u tako bitnom sportskom tijelu 20 godina. Dakle, trebamo ograničiti vrijeme mandata za predsjednika i članove Izvršnog odbora UEFA-e. Moramo raditi na transparentnosti zbog čega je UEFA trpjela posljednjih godina. UEFA je dobra organizacija sa dobrom administracijom i treba joj evolucija, nikako revolucija”, smatra Čeferin, pojasnivši šta će prvo uraditi ako postane predsjednik UEFA-e:

”Prvi potez bit će u smislu mijenjanja Statuta UEFA-e i ograničenje mandata. To je prva stvar koju ću predložiti.”

UEFA je uzdrmana nakon posljednjih skandala i suspenzije predsjednika Platinija. Čeferin misli da veoma brzo može vratiti povjerenje javnosti u UEFA-u, te da mu eventualno neće biti teško nositi breme Platinijevog nasljednika.

”Najprije Platini je puno napravio i bio dobar predsjednik UEFA-e. Puno je napravio za male nacionalne asocijacije. To uvijek moramo da znamo. Druga stvar je da je slika u medijima pogotovo u vezi UEFA-e pretjerana. To nije korumpirana organizacija u kojoj su svi problematični. UEFA je dobra i kvalitetna organizacija sa potrebom da se neke stvari mijenjaju i onemoguće da se događaju kao u prošlosti”, kazao je Čeferin.

U prošloj sedmici UEFA je objavila novi sistem u takmičenjima pod svojim okriljem za period od 2018. do 2021. On će donijeti više novca i profita velikim klubovima, ali i dodatno otežati put malima da bi izborili plasman u Ligu prvaka. Čeferin naglašava da to nije kompromis kako bi veliki odustali od zahtjeva za formiranjem tzv. Evropa super lige u kojoj ne bi bilo klubova iz fudbalski srednjih i malih zemalja.

”Nikada neću dopustiti da se napravi zatvorena Superliga, jer je to u suprotnosti sa mojim i idejama ekipe koja me podržava. Trebamo razgovarati sa klubovima uključiti ih možda i u Izvršni odbor UEFA-e. Pričati, oni su bitan dio evropskog fudbala. Međutim, da UEFA dopusti zatvorenu ligu, ne dolazi u obzir”, decidan je favorit za predsjednika UEFA-e.

– EURO sa 24 reprezentacije dobar format –

Sistem takmičenja sa 24 reprezentacije na evropskim prvenstvima za Čeferina je dobra opcija. Ipak, otvorenim je ostavio mogućnost za promjene i kada je u pitanju UEFA EURO.

”Meni izgleda ovaj format dobar. Svidjelo mi se. Jeste da je malo dugo takmičenje, ali i mali su imali više mogućnosti da se plasiraju i sa finansijskog aspekta dobar potez za UEFA-u. Međutim, nikada se ne zna šta je moguće da se u budućnosti desi”, kazao je Čeferin u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency.

Kladionice i kladioničarsku mafiju mnogi nazivaju ”terorizmom i teroristima današnjeg fudbala u cijelom svijetu”. Čeferin obećava odlučniju borbu protiv takve vrste sportske pošasti.

”UEFA mora više da se bavi tzv. ‘match fixingom’. Potrebno je napraviti odjeljenja za zaštitu fudbala i borbu protiv ‘match fixinga’. To je bolest svjetskog fudbala. Treba nam i sigurnosno odjeljenje UEFA-e. Moramo se više baviti i sigurnosnim aspektom jer je situacija u Evropi sve gora. Takođe, antidoping trebamo pojačati. Treba raditi još na finnsijskom fair-playu, zato što je svake godine razlika između klubova sve veća”, rekao je Čeferin.

Predsjednik FS Slovenije, za kojeg je najbolji fudbaler svih vremena Brazilac Ronaldo, član je i Disciplinske komisije FIFA-e. Ima iskustvo u borbi protiv huliganstva, rasizma i nacionalizma i plan kako na još efikasniji način riješiti probleme na stadionima.

”Represija nije jedini sredstvo. UEFA se mora povezati sa svih 55 svojih nacionalnih asocijacija. U cijeloj priči trebaju sudjelovati i policije svih tih zemalja i tako možemo biti uspješni. Ne može samo UEFA riješiti te probleme. Potreba je preobrazba i rad na promociji protiv rasizma i nacionalizma u svih 55 zemalja”, govorio je Čeferin.

– Boriti se protiv direktnog uticaja politike –

Finansijski fair-play donekle je sredio situaciju sa potrošnjom novca u fudbalu. No, problema još ima i oni, prema njegovom mišljenju, neće biti riješeni, kako su neki tvrdili, ograničenjem novca prilikom realizacije transfera igrača.

”Cifre koje se sada plaćaju igračima su prevelike i nerealne. Teško je to zabraniti i ograničiti. Pravnik sam i znam da to nije u skladu sa općim propisima. Finansijski fair play je garant da će radit na dugoročno i da klubovi neće potrošiti više nego zarađuju. Kažem, pravno je problem zabraniti koliko nekoga platiti”, poručio je Čeferin.

Mišljenja je da fudbal može pomoći u rješavanju političkih problema npr. na Balkanu ili u nekim drugim evropskim regijama, na relaciji Ukrajina – Rusija.

”Fudbal je puno puta jači od politike. Fudbal je strast i može puno pomoći i rješavanju političkih problema. Sa druge strane, zbog te fudbalske strasti nekada su problemi još gori između navijača. UEFA i FIFA moraju zajedno raditi i puno mogu napraviti”, akcentirao je Čeferin.

Na pitanje može li UEFA u potpunosti izbaciti politiku fudbala, odgovorio je:

”Trebali bi što više možemo. Ipak, politika je dio našeg života i niko ne može misliti da fudbal može biti izoliran. Direktni uticaj politike u fudbalu je nešto protiv čega se moramo boriti i mislim da do sada dosta dobro radimo”.

– Regionalna liga za sada samo ideja –

Kao predsjednik FS Slovenije bio je učesnik brojnih sastanaka saveza u regiji. Sve više se spominje da bi se u skorije vrijeme mogla formirati i regionalna liga, zbog čega posljednjih sedmica nezadovoljstvo iskazuju pojedine navijačke grupe u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

”Puno ne bih mogao govoriti o tome. Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od nove godine igrali bi tu regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu prvaka ili Evropa ligu. Bio bi interes klubovima da igraju u tom takmičenju. Svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne fudbalske lige u regionu. Mislim da naša ideja nije loša, ali morala bi biti u organizaciji UEFA-e”, rekao je Čeferin.

Na upit otkud pravnik, advokat tako visoko pozicioniran u fudbalu i koji je posao teže raditi, kazao je:

”Dobro pitanje, volim fudbal i pratim ga od Svjetskog prvenstva 1978. godine, kada je Argentina pobijedila Holandiju i najbolji igrač bio je Mario Kempes. Volim fudbal iako sam ga samo amaterski igrao. Advokat sam od 1992. godine. Krivično pravo radim 20 godina i jednom sam u šali rekao da sam puno potencijalnih klijenata sreo od kada sam u fudbalu”, istakao je Čeferin.

– Navija za Sloveniju –

Osim što je za Anadolu Agency otkrio da je za njega Brazilac Ronaldo najbolji fudbaler svih vremena, Čeferin je kazao i da je najbolji trener po njegovom ukusu Italijan Carlo Ancelotti, šef stručnog štaba Bayerna. I najbolji stadion na kojem je ikada bio, ističe, je Alianz Arena u Minhenu. O najboljim sudijama današnjice konkretno nije htio govoriti, uz opasku ”ima ih par”. Porodični čovjek, otac troje djece, koji uz maternji priča i engleski, italijanski, te jezike kojima govore narodi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori kaže da navija samo za ”slovensku reprezentaciju”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje