Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako FIFA odluči namjestiti parove baraža, onda će oni izgledati ovako!

fifa-blatter-namjestanje
Preuzmite sliku

Krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji definitivno ne bi odgovarao ždrijeb dodatnih kvalifikacija koji spaja velike nogometne nacije u međusobnom obračunu. Može li se nešto učiniti da se to izbjegne?

fifa-blatter-namjestanje

Posljednjih godina kruže glasine kako Svjetska i Evropska nogometna federacija imaju metode kojima ždrijeb velikih natjecanja prilagođavaju svojim potrebama, radilo se o televizijskoj gledanosti, dramaturgiji ili nečem trećem. U tom kontekstu najviše se spominju upravo dodatne kvalifikacije uoči nogometnih smotri reprezentacija, u kojima ni Fifi ni Uefi nikako ne paše ostati bez velikih nacija i velikih nogometnih zvijezda, samo na korak do velikog takmičenja. Ima li u toj ‘teoriji urote’ istine, vjerojatno nećemo nikad saznati, ali možemo se poigrati na tu temu. Kakav ždrijeb baraža europskih kvalifikacija za SP u Brazilu priželjkuju čelnici Fife?

Najveći problem Fife svakako je Francuska, koja se zahvaljujući lošem sistemu rangiranja reprezentacija ne nalazi u krugu nositelja. Da bi prošla dalje, gdje je očekuju brojni fanovi i ljubitelji nogometa, valja joj dati protivnika ‘po mjeri’. Sudar Francuza i Portugalaca bio bi katastrofa za Fifu, a iako protiv Hrvatske nikad nije izgubila i takav ždrijeb predstavlja određeni rizik. Francuska treba izvući Grčku, limitiranu reprezentaciju koja je protiv BiH pokazala da se ne može nositi s kvalitetnim ekipama, pa tako neće moći ni protiv Riberyja i društva.

Švedska također nije među nositeljima, a Fifi bi bilo drago na SP-u imati Zlatana Ibrahimovića i njegove majstorije. Zato bi valjalo i Šveđanima dati protivnika koji nije nepobjediv. Portugal ne dolazi u obzir. S Hrvatskom u službenim utakmicama Zlatan i suigrači nisu dobro prolazili u prošlosti, a ne smijemo zaboraviti ni da ‘kockasti’ ne znaju za poraz u baražu. Ukrajina bi pak bila idealna, ekipa s dovoljno mana i čitavim nizom neuspjeha u dodatnim kvalifikacijama pa ako Švedska misli da zaslužuje na SP, mora pokazati da je bolja od jedne takve reprezentacije, piše Tportal.hr

Portugal igra neuvjerljivo u zadnje vrijeme, ali Cristiano Ronaldo mora na SP. Ako je vjerovati iskustvima Bosne i Hercegovine, to će se sigurno i dogoditi, osim ako ne izvuku Francuze. No, zašto bi se svaki put mučili? Neka Ronaldo i zvijezde ovaj put izvuku Island, kojem su dodatne kvalifikacije i tako uspjeh u rangu nastupa na SP-u. Pa će favorit ići dalje, a Islanđanima ostati još jedna velika nogometna fešta za kraj reprezentativnog ciklusa.

Hrvatskoj u takvom scenariju ostaje Rumunija. Dvije nogometne reprezentacije za kojima Fifa neće žaliti ako se ne plasiraju na SP, niti će joj smetati ako jedna od njih prođe. Svaka posjeduje određena oružja kojima može ugroziti velike, Francusku ili Portugal, pa bolje ništa ne riskirati i pustiti ih da se međusobno potuku i odluče ko će ići dalje. Ždrijeb je to na koji se neće žaliti ni jedni ni drugi, a jamči da brazilska nogometna fešta neće biti osiromašena.

Podsjetimo, ždrijeb dodatnih kvalifikacija je na rasporedu u Zurichu u ponedjeljak u 14 sati. Hrvati se vjerojatno ne bi pretjerano bunili kada bi na kraju bio upravo ovakav…

Idealan ždrijeb po ukusu FIFA-e:

Francuska – Grčka

Švedska – Ukrajina

Island – Portugal

Rumunija – Hrvatska

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: