Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanka koja je izmijenila pravila FIBA (FOTO)

Preuzmite sliku

Bosanska Indira Kaljo, profesionalna košarkašica u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je nedavno svjetskoj javnosti postala poznata nakon što je pokrenula inicijativu na osnovu koje je FIBA omogućila košarkašicama sa hidžabom da igraju na utakmicama pod njenim okriljem, za Anadolu Agency (AA) istakla je da je vrlo sretna što će i pokrivene djevojke od sada moći da igraju košarku.

“Ovo je veliki korak u pravom pravcu. Presretna sam što je FIBA odobrila nošenje hidžaba kao i turbana na sportskom terenu. Znamo da je pravilo usvojeno na privremeni period od dvije godine, a željeli bismo da ovo pravilo postoji u svim takmičenjima, na međunarodnom i nacionalnom nivou”, kazala je Kaljo.

 • aa_picture_20140919_3313882_high
 • Inače, Indira je zbog rata u BiH sa šest godina zajedno sa porodicom izbjegla u Njemačku, a nakon toga i u SAD gdje je u osnovnoj školi počela trenirati i igrati košarku. Odgojena u islamskoj porodici, ova 26-godišnjakinja odlučila je nositi hidžab. No, sve do prije nekoliko dana pravila Međunarodne košarkaške federacije joj nisu dopuštala da profesionalno igra košarku i u susretima koje organizuje FIBA.

  U razgovoru sa novinarom Anadolu Agency napominje kako je ova odluka važna ne samo za nju nego i za sa sve pokrivene muslimanke koje žele da se bave košarkom, a koje do sada to nisu mogle zbog pravila FIBA.

  “Pokrenuli smo inicijativu na internetu 18. juna 2014. godine. Tako je sve krenulo. Meni je vrlo važno zauzimati se za pravdu i znala sam da moram tražiti od FIBA da promijene pravila za sve igračice i igrače. To me je motivisalo da podnesem zahtjev u FIBA”, rekla je Kaljo.

  Ona je pokrenula kampanju u kojoj je tražila od FIBA da ukine zabranu nošenja hidžaba za košarkašice. Putem interneta je pokrenula peticiju koju je potpisalo oko 70.000 osoba.

 • aa_picture_20140919_3313879_high
 • FIBA je u međuvremenu donijela odluku da košarkašice sa hidžabom mogu igrati utakmice, a odluka će važiti naredne dvije godine. Ukoliko se ispostavi kao uspješna, FIBA će poslije dvije godine odluku usvojiti kao trajno rješenje.

  Pokrivene muslimanke sada će se još više baviti košarkom

  Kaljo smatra da će se nakon ove odluke FIBA muslimanke koje nose hidžab još više baviti košarkom i tako učestvovati u sportskom i društvenom životu.

  “Nadam se zaista da će se više pokrivenih muslimanki baviti košarkom, jer bitno je da se svi bavimo sportom zbog zdravlja. I ja bih najviše voljela da vidimo što više muslimanki na košarkaškom terenu”, dodaje Kaljo.

  Napominje da, ustvari, ova odluka FIBA pokazuje i da muslimani i muslimanke, koji se odijevaju po propisima islama, trebaju i imaju pravo da učestvuju pod jednakim uslovima sa drugim takmičarima u sportu, ali i svim drugim sferama života.

 • aa_picture_20140919_3313880_high
 • “Naravno da je to tako. Vjerujem da muslimanke trebaju biti u mogućnosti da učestvuju u svim sportskim aktivnostima ako odluče da to učine. Izuzetno je važno da predstavljamo islam na prekrasan i miroljubiv način i mislim da to možemo kroz sport i sve aspekte života, način na koji živimo, i u ponašanju prema drugima”, objašnjava uspješna sportiskinja.

  FIBA je u odluci navela i da hidžab i tubran nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igračice.

  “Mislim da će se kroz ove dvije godine pokazati da za FIBA-u nošenje bilo kakvog pokrivača za glavu neće predstavljati opasnost za igrača ili protivnika. Molim Boga i vjerujem da će pravilo biti trajno promijenjeno, a da ćemo mi uvijek biti u mogućnosti da igramo sa hidžabom ili bilo kojom vrstom pokrivača ili odjeće”, istakla je Kaljo. (Anadolija/Rasiosarajevo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,