Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vrijednost bitcoina premašila je 45 hiljada dolara, a analitičari do kraja godine očekuju novi veliki rast

Preuzmite sliku

Bitcoin je ponovo u pozitivnom ciklusu te je pitanje do kojeg će maksimuma otići ovaj put.

Prvi put još od aprila 2022. godine, cijena jednog bitcoina premašila je 45 hiljada dolara te je ova kriptovaluta prošlu godinu završila u plusu većem od 150 posto. Iako je teško predvidjeti što nosi budućnost, većina analitičara vjeruje kako će ovo biti odlična godina za sve investitore u kripto, a pogotovo bitcoin. Krajem 2021. godine cijena ove kriptovalute približila se 70 hiljada dolara, što je bio njen historijski maksimum i mnogi se pitaju koliku bi maksimalnu vrijednost bitcoin ponovno mogao doseći.

Dio analitičara s kojima su novinari CNBC-a pričali vjeruje kako je ovaj put zaista vrijeme da ta cifra dosegne 100 hiljada dolara, dok najveći optimisti smatraju kako je plafon za bitcoin nevjerovatnih 500 hiljada dolara pa i više.

Ipak, neki su stručnjaci za ovo tržište prilično umjereni u svojim procjenama i ne razbacuju se tako velikim brojkama. Jedan od njih je i investitor Mark Mobius koji smatra da će do kraja godine ova kriptovaluta vrijediti 60 hiljada dolara, dok Youwei Yang iz Bit Mininga smatra kako će ta cifra doseći 75 hiljada dolara. Kao jedan od potencijalnih faktora koji bi mogao utjecati na ovu industriju on je spomenuo i američke izbore te bi i teme poput kripta mogle postati politička pitanja. James Butterfill iz CoinSharesa vjeruje kako bi ova godina mogla donijeti značajne promjene na tržište, pogotovo ako se odobre investicijski fondovi koji su bazirani i na bitcoinu. Također, na cijenu bi mogao uticati i pad kamatnih stopa kao i tzv. halving bitcoina. Što se maksimalne ovogodišnje cijene tiče, prema Butterfillu ona bi mogla doseći 80 hiljada dolara.

Više analitičara vjeruje kako bi do kraja godine vrijednost jednog bitcoina mogla doseći 100 hiljada dolara. Antoni Trenchev iz mjenjačnice kriptovaluta Nexo vjeruje kako ove godine možemo očekivati turbo boost bitcoina i njegov rast do 100 hiljada dolara, a sljedeće godine te bi brojke mogle biti još veće. Slično razmišlja i profesorica finansija sa univerziteta Sussex Carol Alexander, kao i stručnjaci iz banke Standard Chartered.

Iz kompanije za finansijska savjetovanja oko kriptovaluta Matrixport smatraju da bi do kraja godine za jedan bitcoin mogli dobiti 125 hiljada dolara, dok su najveći optimisti u CoinFundu, fondu rizičnog kapitala. Partner u tom fondu Seth Ginns vjeruje kako bi tokom sljedećeg ciklusa jedan bitcoin mogao vrijediti čak milion dolara, no prema njemu, realnija su očekivanja da bi do kraja godine ta vrijednost mogla iznositi između 250 i 500 hiljada dolara. Iako je riječ o iznimno volatilnoj valuti, takva se predviđanja, barem u roku od godine dana ipak čine neostvarivima. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,