Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen GraphCast: Kako je umjetna inteligencija postala lider u predviđanju vremena

Preuzmite sliku

Googleov DeepMind ima novi algoritam mašinskog učenja za koji tvrdi da može tačnije predvidjeti vrijeme od svih trenutnih metoda predviđanja za koje se koriste superračunari.

Googleov model, nazvan GraphCast, generirao je precizniju deseterodnevnu prognozu od sustava High Resolution Forecast (HRES) kojeg vodi Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), napravivši predviđanja u minutama, a ne u satima. Google DeepMind HRES naziva trenutnim zlatnim standardnom za sisteme simulacije vremena.

GraphCast, koji može raditi na stolnom računaru, nadmašio je ECMWF na više od 99 posto vremenskih varijabli u 90 posto 1300 testnih regija, prema rezultatima objavljenima 14. novembra u časopisu Science.

Međutim, istraživači kažu da sistem još nije besprijekoran zato što se rezultati generiraju u crnoj kutiji, što znači da umjetna inteligencija ne može objasniti kako je pronašla uzorak ili demonstrirati kako to funkcionira. Ta bi se metoda, prema Googleu, trebala koristiti kao nadopuna, a ne kao zamjena utvrđenih alata. Današnje metode predviđanja vremena oslanjaju se na ubacivanje informacija u kompleksne fizičke modele i korištenje superračunara za izvođenje simulacija. Tačnost ovih predviđanja oslanja se na sitne detalje unutar modela koji su sami po sebi, objašnjava Space, energetski intenzivni i skupi za pokretanje. Rad vremenskih modela mašinskog učenja je jeftiniji jer im je potrebna manja računarska snaga. Stručnjaci su za novi AI model trenirali GraphCast na 38 godina globalnih očitanja vremena zaključno sa 2017. godinom. Algoritam je uspostavio obrasce između varijabli kao što su pritisak zraka, temperatura, vjetar i vlažnost koje čak ni istraživači nisu uspjeli razumijeti.

Nakon ove obuke, model je ekstrapolirao prognoze iz globalnih vremenskih procjena napravljenih 2018. kako bi napravio deseterodnevne prognoze i to za manje od jedne minute. Pokrećući GraphCast uz ECMWF-ovu prognozu visoke rezolucije koja koristi konvencionalnije fizičke modele za predviđanje, znanstvenici su otkrili da je GraphCast dao preciznija predviđanja na više od 90 posto od 12.000 korištenih podatkovnih tačaka. GraphCast također može predvidjeti ekstremne vremenske događaje, kao što su toplinski valovi, hladnoće i tropske oluje.

  • Brzo, precizno, ali i dalje nepouzdano

    ‘U septembru je aktivna verzija našeg javno dostupnog GraphCast modela, postavljenog na web stranici ECMWF-a, devet dana unaprijed tačno predvidjela da će uragan Lee stići do Nove Škotske‘, napisao je Rémi Lam, istraživač u DeepMindu.

    ‘Suprotno tome, tradicionalne prognoze imale su veću varijabilnost u tome gdje i kada će doći do kopna, a vezane su samo za Novu Škotsku oko šest dana unaprijed.’ Uprkos impresivnim performansama modela, naučnici ne vjeruju da će uskoro zamijeniti alate koji se trenutno koriste. Budući da algoritmi mašinskog učenja proizvode rezultate koje ne mogu objasniti, mogu biti skloni pogreškama ili ‘halucinacijama’. Umjesto toga, modeli umjetne inteligencije mogli bi nadopuniti druge metode predviđanja i generirati brža predviđanja, rekli su istraživači. Oni također mogu pomoći naučnicima da vide promjene u klimatskim obrascima tokom vremena i dobiju jasniji pogled na širu sliku.

    ‘Pionirska upotreba umjetne inteligencije u prognoziranju vremena donijet će koristi milijardama ljudi u njihovim svakodnevnim životima. Ali naše šire istraživanje ne odnosi se samo na predviđanje vremena – radi se o razumijevanju širih obrazaca naše klime’, napisao je Lam. ‘Razvijanjem novih alata i ubrzavanjem istraživanja, nadamo se da umjetna inteligencija može osnažiti globalnu zajednicu da se uhvati u koštac s našim najvećim ekološkim izazovima’, prenosi tportal.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje