Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najudaljeniji ljudski objekat u svemiru: Neuništivi Voyager 1 ponovno uspostavio vezu sa Zemljom

Preuzmite sliku

NASA-in Voyager 1, nakon što je prevladao komunikacijske poteškoće, nastavlja slati podatke, dijeleći Zemljinu priču kroz svoju Zlatnu ploču, prije nego što će s vremenom izmaknuti Zemljinom komunikacijskom dosegu.

NASA-ina sonda Voyager 1, najudaljeniji ljudski objekat u svemiru, nastavila je slati vrijedne podatke nakon razdoblja prekida komunikacije, objavila je u ponedjeljak američka svemirska agencija NASA. Prije toga, sonda je prestala slati koherentne podatke nazad na Zemlju od 14. novembra 2023. godine, uprkos naznakama da još uvijek prima naredbe. Međutim, u martu je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) identifikovao neispravan čip kao krivca i implementirao rješenje za kodiranje kompatibilno sa zastarjelim računalnim sustavom sonde.

Svemirska letjelica Voyager 1 vraća upotrebljive podatke o zdravlju i statusu svojih ugrađenih inženjerskih sustava, saopćila je NASA, izražavajući optimizam glede nastavka prijenosa znanstvenih podataka s te sonde.

Lansiran 1977., Voyager 1 ušao je u historiju postavši prva letjelica koju su izradili ljudi koja je krenula u međuzvjezdani svemir 2012. godine. Trenutno se nalazi više od 24 milijarde kilometara od Zemlje, a porukama je potrebno otprilike 22,5 sata da prevale put između sonde i Zemlje. Njegov pandan, Voyager 2, također je izašao iz Sunčevog sistema 2018. godine.

Obje sonde Voyager nose “Zlatne ploče”, koje sadrže raznoliku lepezu sadržaja namijenjenog prenošenju Zemljine priče potencijalnim izvanzemaljskim civilizacijama. Ti zapisi, koje je pripremio odbor kojim predsjedava poznati astronom Carl Sagan, uključuju slike, muziku i simbolične upute za reprodukciju.

Zlatne ploče sadrže kodirane prikaze života na Zemlji, uz kulturne artefakte kao što su muzika i zvukovi, koji se mogu reproducirati pomoću olovke priložene uz ploče. Uprkos njihovoj historijskoj misiji, očekuje se da će se baterije obje sonde isprazniti do 2025., nakon čega će nastaviti lutati Mliječnom stazom, vjerovatno neograničeno dugo, bez daljnje komunikacije. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,