Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na meti internet prevaranata u BiH su sve generacije: Kako se zaštititi?

Preuzmite sliku

Internet je postao neizbježan za sve generacije bh. građana, stoga ne čudi kako se upravo online dogodi najviše prevara.

Stručnjaci za cyber-kriminal kažu da je jako teško prepoznati da ste žrtva prevare. Iz godine u godinu raste broj različitih vrsta prevara. Teško čovjek može biti toliko oprezan koliko lopovi mogu biti lukavi i inovativni. Njihove iznude, krađe i manipulacije danas izgledaju gotovo besprijekorno. Toliko su detaljno isplanirane i plasirane da bi i, uz najmanji nedostatak opreza, na njih mogli pasti i oni najiskusniji.

Lažne informacije

Što se tiče online kupnje, najčešće je riječ o dostavi robe, odnosno lažne robe, gdje se kupi prava, a dostavi se nešto sasvim drugo. Potom preuzimanje, odnosno krađa bankovnih podataka žrtve, gdje kupujete određenu robu. S druge strane napadač vas navodi da ispunite određenu formu, gdje dajete dobrovoljno svoje podatke i u krajnjem slučaju napadač iskorištava te podatke – rekao je za N1 Saša Petrović iz FUP-a.

Da je, kada je riječ o online kupnji, bio itekako veliki broj prevara, ranije su govorili u udruženjima za zaštitu potrošača, a naveli su i nekoliko primjera u kojima su građani ostali i bez novca, ali i željenog proizvoda.

– Imali smo slučaj u kojem je djevojka naručila klompe za posao, a na kućnu adresu stigle su joj potrgane kućne papuče koje su bile u potpunosti neiskoristive. Također, imamo primjer kada je djevojka naručila kožnu jaknu, a stigla joj je bijela, i to od skaja. Među prevarenima našla se i gospođa koja je naručivala dio za auto – Mercedes, a umjesto za svoj automobil dobila je dio, ali za Golf… Primjera je zaista puno, dalo bi ih se još nabrojiti, govorili su nedavno iz udruženja za zaštitu potrošača.

  • Osim prevara koje se događaju u online trgovini, nisu rijetke prevare ni na društvenim mrežama. Jedna od nedavnih prevara odnosila se na lažne informacije o nečijoj smrti. Poveznice s naslovima “Vidi ko je umro” ili “Nećeš vjerovati ko je umro” objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama. Nakon što korisnici na Messengeru dobiju takve poruke, potrebno je kliknuti na poveznicu na stranicu na kojoj se navodi da je, ako želite pročitati vijest, potrebno upisati korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih predajete prevarantima, što znači da se u tom trenutku korisnici koji daju tražene podatke odjavljuju s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke. Nakon što korisnik nasjedne na prevaru, problem je u tome što se ista poruka šalje osobama s njegove liste kontakata.

    Kako prenosi Večernji.ba, početkom školske godine na meti prevaranata našli su se učenici i nastavno osoblje kojima su cyber-kriminalci nudili lažne nagradne igre i stipendije kako bi dobili njihove lične podatke. Lažne nagradne igre u kojima se traže lični podaci i registracija SMS porukom, dijeljenje poveznica za nagradnu igru ličnim kontaktima u telefonu, lažne stipendije u kojima se prilikom prijave traže lični podaci, poput matičnog broja i bankovnih podataka, samo su neki od vidova prevara na internetu. Stručnjaci za sigurnost upozoravaju učenike i studente da budu oprezni i da ne dijele lične podatke kako ne bi došlo do krađe identiteta i finansijskih prevara. Ni najugroženija kategorija društva, penzioneri, nije pošteđena prevara. Lopovi pod izgovorom besplatnog pregleda penzionerima ulaze u kuće predstavljajući se kao doktori, čime zadobiju povjerenje građana starije životne dobi. Iz kuća uglavnom izlaze bogatiji za nekoliko stotina ili hiljada konvertibilnih maraka. Starijim građanima, koji uglavnom žive sami, najčešće su prodavali “ljekovite” masažere koji koštaju između 1000 i 2000 konvertibilnih maraka.

  • Upozorenje

    Iz MUP-ova, ali i udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju građane i savjetuju im da ne dijele lične podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama te pozivaju da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji. Starijim osobama se savjetuje da ne otvaraju vrata, odnosno da ne ulaze u komunikaciju s nepoznatim osobama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje