Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Japanski naučnici ekološki osviješteni: Revolucionarna letjelica napravljena od drveta magnolije

Preuzmite sliku

Projekat je pokrenut kao odgovor na ekološku zabrinutost u vezi sa svemirskim otpadom.

Japanski naučnici razvili su revolucionarnu svemirsku letjelicu, sondu LignoSat, koja je u potpunosti napravljena od drveta, posebno od drveta magnolije. Ovaj inovativni satelitski projekt ima za cilj istražiti izvodljivost korištenja biorazgradivih materijala kao ekološki prihvatljive alternative tradicionalnim metalima u izgradnji satelita.

Pothvat su vodili istraživači sa Univerziteta Kyoto u saradnji sa kompanijom za sječu šuma Sumitomo Forestry.

Drvo, posebno drvo magnolije, odabrano je zbog svoje stabilnosti i dokazane otpornosti na pucanje, o čemu svjedoče eksperimenti provedeni na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Sonda LignoSat trebala bi biti lansirana na američkoj raketi ovog ljeta.

Projekat je pokrenut kao odgovor na ekološku zabrinutost u vezi sa svemirskim otpadom koji nastaje od zapaljenih satelita prilikom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu. Ovaj pionirski pristup izgradnji satelita mogao bi potencijalno revolucionirati svemirsku industriju nudeći održiviju i ekološki prihvatljiviju alternativu.

Ako bude uspješan, može otvoriti vrata za razvoj više satelita napravljenih od biorazgradivih materijala. Ovo se odnosi na rastuću zabrinutost oko uticaja svemirskog otpada na životnu sredinu, posebno aluminijuma koji se oslobađa tokom spaljivanja konvencionalnih satelita pri ponovnom ulasku.

Očekuje se da će sonda LignoSat raditi u svemiru najmanje šest mjeseci prije ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu. Za razliku od tradicionalnih satelita koji sagorjevaju i ispuštaju potencijalno štetne aluminijske čestice u atmosferu, biorazgradivi pepeo koji proizvodi drveni satelit prilikom ponovnog ulaska ima minimalan utjecaj na okoliš.

Projekat je odgovor na sve veći broj satelita koji se lansiraju godišnje, a procjenjuje se da će premašiti 2.000 u narednim godinama. Ovaj porast broja lansiranja satelita izaziva zabrinutost zbog ekoloških posljedica materijala taloženih u gornjim slojevima atmosfere tokom ponovnog ulaska.

Pored potencijalnih prednosti za okoliš, sonda LignoSat ima za cilj provođenje eksperimenata za procjenu performansi drvene konstrukcije u svemiru. Istraživači planiraju mjerenje deformacije drvene konstrukcije tokom orbite satelita, pružajući vrijedan uvid u trajnost i stabilnost drveta u svemirskim uslovima.

Uspjeh projekta LignoSat mogao bi označiti značajan korak naprijed u potrazi za održivijim i ekološki prihvatljivijim praksama u svemirskoj industriji. (Oslobodjenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje