Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Imate Facebook profil od 2007-2022: Možda vam ova društvena mreža duguje pare

Preuzmite sliku

Kako piše Daily Mail, korisnici koji ispunjavaju uslove su oni koji su imali Facebook profil od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022. godine i te osobe moraju da podnesu zahtjev na ovom linku do 25. augusta 2023.

Tužba, u kojoj Meta nije priznala krivicu, tvrdi da je Facebook pustio korisničke podatke i podatke o prijateljima korisnika bez dozvole trećim stranama.

Ovo sve proizlazi iz skandala “Cambridge Analytica” iz 2018. godine, kada je utvrđeno da je kompanija zloupotrijebila podatke s desetak miliona Facebook računa dopuštajući pristup trećim stranama.

“Cambridge Analytica” je ranije tvrdila da je prikupila samo podatke od oko 30 miliona Facebook profila, ali prema novim informacijama, izgleda da je prikupila lične podatke od čak 87 miliona korisnika ove društvene mreže.

“Facebook je navodno znao za nepropisno prikupljanje podataka od strane Cambridge Analytice od 2015. i nije preduzeo radnje da zaustavi aktivnost ili obavijesti korisnike sve do marta 2018.”, objavile su tamošnje vlasti.

U tužbi piše da Facebook nije pravilno zaštitio sadržaj i informacije korisnika od zloupotrebe ili neovlaštenog pristupa, prenosi b92.

Ovo je omogućilo aplikacijama ‘trećih strana’ da “grupiraju i prodaju pristup privatnim informacijama korisnika Facebook-a, uključujući kompaniju za političko savjetovanje ‘Cambridge Analytica’, bez znanja ili pristanka korisnika, tvrdi se u tužbi.

Savezni sudac u Kaliforniji odobrio je u martu Meti nagodbu od 725 miliona dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,