Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Facebook je razvio chatbot s umjetnom inteligencijom koja razgovara poput čovjeka

Blender je daleko od gotovog projekta i teško da ga se može smatrati jednakim sagovornikom kao čovjeka. No, kad jednom uđe u upotrebu, trebao komuniciranje s digitalnim asistentima poput Alexe, Siri i Cortane učiniti prirodnijima nego do sad.

Facebookov odjel koji se bavi umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem, FAIR, objavio je detalje o svom chatbotu temeljenom na umjetnoj inteligenciji koji su nazvali Blender.

Blender, čiji je kod dostupan na GitHubu, navodno je najveći chatbot otvorenog koda koji svojim mogućnostima nadmašuje ostale chatbotove i ostavlja dojam da se komunicira s čovjekom.

Prema FAIR-u, Blender je rezultat višegodišnjeg rada na spajanju empatije, znanja i osobnosti u jedan funkcionalan sustav. Da bi se to postiglo u Blenderov kod ubacili su 9,4 milijardi parametara ili 3,6 puta više no što je to bilo u prethodnim verzijama.

Kako bi pripremili različite modele koji čine Blender, istraživači su koristili različite modele strojnog učenja. Tako su, primjerice, za učenje jezika i razumijevanja jezika koristili Facebookov alat Fairseq u koji su ubacili uzorke više od 1,5 milijardi komentara s Reddita .

Nakon što je Blender “naučio” sve što je trebao, testirali su ga poređenjem s Googleovim posljednjim chatbootom Meenom, koji ima 2,6 milijardi parametara. Volonteri koji su učestvovali u testiranju, u većini slučajeva odabrali su Blenderove odgovore i označili ih kao odgovore koji više podsjećaju na ljudske.

Naravno, Blender je daleko od gotovog projekta i teško da ga se može smatrati jednakim sugovornikom kao čovjeka. No, kad jednom uđe u upotrebu, trebao komuniciranje s digitalnim asistentima poput Alexe, Siri i Cortane učiniti prirodnijima nego do sad. Omogućio bi im lakše odgovaranje na različitia pitanja, ali i izražavanje empatije ili zaigranosti, kad to situacija zahtjeva.

Uzbuđeni smo zbog napretka koji smo ostvarili u poboljšanju chatbotova otvorenog koda. No, stvaranje zaista inteligentnog agenta za dijalog, koji može razgovarati poput čovjeka i dalje ostaje izazov za umjetnu inteligenciju, stoji u objavi Facebookovih stručnjaka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje