Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Facebook je ove godine ugasio više od 5 milijardi lažnih profila

Preuzmite sliku

Facebook je saopštio da je od početka godine ugasio čak 5,4 milijarde lažnih računa na svojoj platformi, što je više nego dvostruko od 2,5 milijardi mjesečno aktivnih korisnika. 

Također, dodali su da se radi o daleko većem broju ugašenih profila nego prošle godine. Prošle godine je Facebook ugasio 3,3 milijarde lažnih profila.

Skoro svi profili ugašeni su i prije nego što su postali aktivini korisnici pa se nisu ni računali u toj kategoriji. Ipak, Facebook je priznao kako je oko 5% njihovih mjesečno aktivnih korisnika vjerovatno lažno.

Osnivač i direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, je rekao novinarima kako je ovaj golemi broj uklonjenih profila dokaz da njegova kompanija ozbiljno shvata ovaj problem.

“To što su brojke visoke ne znači da ima toliko štetnog sadržaja. To znači samo da se više trudimo kako bismo identificirali ovaj sadržaj i zato su više”, rekao je Zuckerberg, prenosi Index.hr

Najveći broj lanih profila Facebook je uklonio još na početku godine, od januara do marta taj broj je iznosio 2 milijarde.

Također, Facebook je u svom izvještaju također otkrio da je uklonio 18,5 miliona slučajeva seksualnog iskorištavanja i dječije golotinje, kao i 11,4 miliona slučajeva govora mržnje.

Iz Facebooka su dodali da više ne čekaju da neko prijavi govor mržnje, već da njihov algoritam sam otkriva i briše.

Zuckerberg je u razgovoru s novinarima objasnio da se Facebookovi algoritmi sad koriste i za uklanjanje štetnog sadržaja na Instagramu: prodaju droge, prodaju oružja, iskorištavanje djece, suicid, kao i terorističke propagande. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje