Veoma bitna karakteristika: Android donosi bolju zaštitu mobitela od krađe
Foto: Tuzlanski.ba

Google stavlja veliki naglasak na sigurnost s Androidom 15, a zahvaljujući beta verziji već smo mogli isprobati neke od tih karakteristika. Jedna od dobro prihvaćenih testiranih karakteristika je Theft Detection Lock.

U pitanju je AI karakteristika koja može prepoznati kada vam je telefon uzet iz ruku. Android bi trebao odmah prepoznati šta se dogodilo i zaključati vaš telefon, piše Tom's Guide.

Ova karakteristika neće biti ekskluzivna samo za Android 15. Google je potvrdio da će svaki telefon s Androidom 10 ili novijim dobiti Theft Detection Lock.

Kako funkcionira Theft Detection Lock?

Kad koristite svoj mobitel dok ste vani, vrlo vjerovatno je otključan, a potencijalni lopov može pristupiti gomili stvari koje možda želite zadržati privatnima. Bez obzira na brzinu i okolnosti u kojima dolazi do krađe, Theft Detection Lock bi trebao prepoznati da je u pitanju krađa i zaključati mobitel čime štiti vaše podatke.

Google je potvrdio i brojne druge karakteristike dizajnirane koje bi trebale spriječiti lopove da pristupe vašim informacijama. Offline Device Lock je mogućnost koja isključuje sve u trenutku kada vaš telefon izgubi mrežnu vezu.

Android će također moći prepoznati "prekomjerne neuspješne pokušaje autentifikacije", nakon čega će zaključati mobitel.

Ako niste postavili Theft Detection Lock, pomoć stiže u obliku pojednostavljenog Remote Device Locka koji će omogućiti zaključavanje telefona na daljinu samo s telefonskim brojem i "brzim sigurnosnim izazovom". Detalji o tome šta "izazov" uključuje još nisu poznati.