Naučnici u strahu zbog porasta nivoa mora: Na udaru Venecija, New York i London...
Foto: Tuzlanski.ba

Globalni nivoi mora porasli su za oko 22 centimetara od 1880. Svaki nagli porast mogao bi biti katastrofalan za obalne gradove, poput Londona, New Yorka i Šangaja.

Otočna država Kiribati u opasnosti je zbog globalnog zatopljenja. Naime, niti jedan dio te države ne uzdiže se više od dva metra iznad Tihog oceana, a naučnici predviđaju kako bi to područje moglo biti nenastanjivo u sljedećih nekoliko desetljeća, zbog čega će biti raseljene stotine hiljada ljudi.

Nije jedino Kiribati taj koji se suočava s prijetnjom rasta nivoa mora - od Venecije do Nizozemske, Maldiva pa sve do Londona i New Yorka. Gradovi na obali širom svijeta osjetit će posljedice, htjeli oni to ili ne, a naučnici strahuju kako ubrzano topljenje 'ledenjaka sudnjeg dana' na Antarktiku bi moglo dovesti do toga da se crni scenarij još i brže dogodi.

Naime, prvi puta su se dojavili dolazi koji govore o tome da topla morska voda ulazi ispod ledenjaka 'sudnjeg dana' Thwaitesa, što dovodi do ubrzanog topljenja istoga i posljedično porasta nivoa mora na globalnom nivou.

"Zabrinjavajuće je što podcjenjujemo brzinu kojom se ledenjak mijenja, što će imati razorne posljedice za obalne zajednice širom svijeta", rekla je dr. Christine Dow, profesorica na Fakultetu za okoliš na Univerzitetu Waterloo i koautorica studija za britanski Telegraph. "Thwaites je najnestabilnije mjesto na Antarktiku". (Večernji)