Čuvar bh.tradicije Vispak predstavio novi web portal bosanskakuhinja.ba

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak iz Visokog, čuvar bh. tradicije, predstavila je novi web portal www.bosanskakuhinja.ba. Cilj pokretanja portala je promovirati bosansku kuhinju kao takvu, i u digitalnoj formi predstaviti ono najbolje od, kako je mnogi…

Bizarno: U ovom selu ženama je zabranjeo rađati (VIDEO)

Neke buduće majke putuju u posljednjem trenutku u bolovima kako bi izbjegle kršenje tradicije. BBC je ovih dana objavio bizarnu reportažu o selu Mafi Dove u Gani, gdje se trudnicama ne dozvoljava porođaj u tom…

Dvadeset godina čiste sreće uz Meggle okuse

Prepoznavši Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa jedinstvenom prirodom, čistim zrakom i vodenim blagom, gdje kvalitetna hrana čini važan dio kulture i tradicije, njemačka kompanija Meggle je prije tačno 20 godina odlučila započeti distribuciju, a…

Istanbulske cisterne danas spoj kulture i dugogodišnje historije (FOTO)

Cisterne izgrađene za potrebe stanovništva u Istanbulu, koji je stoljećima bio prijestolnica Bizantskog i Osmanskog carstva, danas su neizostavni dio kulturnog nasljeđa tog grada. Svojevrsne riznice kulture Istanbula, grada sa dugogodišnjom historijom, su cisterne Yerebatan…

Mitovi i legende o tome zašto bojimo jaja tokom Uskrsa

Proslava Uskrsa donosi nezaobilaznu tradiciju, koja ovaj praznik čini prepoznatljivim, a to je farbanje jaja različitim šarenim bojama. Proslava Uskrsa donosi nezaobilaznu tradiciju, koja ovaj praznik čini prepoznatljivim, a to je farbanje jaja različitim šarenim…

Pekara 106 godina proizvodi isti hljeb, preživjela 4 sistema

Pekara “Kraljevac” iz Visokoga baštini stoljetnu tradiciju. Ista krušna peć u kojoj je napravljen prvi hljeb 1912. godine radi i danas, a recept, čiji su detalji ostali tajna, nije izmijenjen. U Visokom svi znaju gdje…