Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljiv hobi 11–godišnje djevojčice iz BiH: Barbike u narodnim nošnjama osvajaju svijet!

Preuzmite sliku

Barbike u dimijama, šamijama i jeleku djelo su 11- godišnje Esme iz Vogošće

Skoro da ne postoji djevojčica koja nije bar jednom pokušala napraviti odjeću za svoju barbiku. Od stare mamine odjeće, mašni za kosu, zavjesa, marama ili bilo čega što im dođe pod ruku. Pravile su se haljine, vjenčanice, suknje i hlače. Ali samo je jedna djevojčica za svoju barbiku napravila dimije, jelek i šamiju. Ovo je priča o njoj.

Jedanaestogodišnja Esma iz Vogošče je ljubav prema tradicionalnoj narodnoj nošnji osjetila kroz svoju porodicu. Fotografije članova njene porodica u narodnim nošnjama za nju nisu bile ništa novo, a i ona i braća su, uživali oblačiti isto.

 • “Odavno sam gledala fotografije mame, babe, nane i dede kada su igrali folklor ,a i ja i braća igramo i nastupali smo pa tako znam o nošnjama. Prva igra koju sam igrala bila je ,,kolaž naroda BiH ,,i odatle su prve nošnje koje sam zamislila. Muslimanska, pravoslavna okolina Sarajevsko Polje i katolička okolina Dervente.”, prisjeća se Esma.

  Tako se rodila ideja da barbikama koje su sve ličile jedna na drugu, udahne novi život.

  “Nana mi je kupila jednu malu mašinu za Bajram pa sam nju koristila na početku, mama mi je pokazala kako šiti, a nju je naučila njena nana. Nije teško šiti. Mama mi je napravila šnitove i tako iskrojim materijal.”, objašnjava nam ova kreativna djevojčica.

 • Čuvati tradiciju najveće je porodično blago

  Iako je u današnjem vremenu koji su zatrpani novim trendovima, brzinom života i društvenim mrežama teško na djecu prenijeti tradiciju i običaje, Esmina porodica to s lakoćom uspijeva. Ključ je, kažu, biti im primjer. A djeca slijede roditelje.

  “U našoj porodici unazad 40 godina igra se folklor. Moji roditelji,  suprug i ja, a sada Esma i braća.Tradicija i običaji su naš identitet i smatram da je važno djecu upoznati i učiti njegovati istu. Naša Bosna i Hercegovina je zemlja koja je toliko bogata običajima, narodnim nošnjama da svi moramo na to biti ponosni.“, priča Esmina mama Adana za Tuzlanski.ba.

 • Esmine barbike u narodnim nošnjama sada su suveniri iz Bosne i Hercegovine koji su naišli na mnoštvo pozitivnih komentara.

  “Svaki narod je imao svoje običaje i svoju nošnju. Postoje kodeksi i pravila oblačenja i to bi trebalo znati, posebno kada se nešto predstavlja kao suvenir. Tako da sam zaista podržala Esmu u njenoj namjeri da svoju ideju realizira”, dodaje njena majka, s posebnim naglaskom na činjenicu da Esma uistinu poštuje sve kodekse narodnih nošnji i identično ih predstavlja na svojim mini kreacijama.

 • Esmine barbike danas ne samo da obilaze gradove Bosne i Hercegovine, nego i svijeta šireći kulturu i običaje naših naroda.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje