Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tatarević o neplodnosti: Naši običaji i tradicija su veliki problem

Preuzmite sliku

Govoreći o vantjelesnoj oplodnji za Dnevnik 2, predsjednica Udruženja Baby Steps Amila Tatarević istaknula je kako je jedan od najvećih problema novac – ali i formalizam. Ovo liječenje bi automatski trebalo biti besplatno, bez ikakvih refundacija i zadovoljavanja administrativnih prepreka – poručuje ona.

Kad je o ovom problemu riječ, niko ne čini dovoljno – nevladin sektor sporadično radi, ali nema sistemskih prijedloga rješenja finansiranja i pokušaja djelovanja na naš mentalitet.

“Nažalost, neplodnost se stavlja na teret ženi – u više od 90 posto slučajeva. Ne smatra se bolešću – a jeste bolest. Za početak – imamo problem percepcije, a da ne pričamo o psihološkim posljedicama na samu ženu ili par”, istaknula je Tatarević.

Ona je ponovila kako se mora omogućiti lakši pristup informacijama i još jednom naglasila kako postoji pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti: “Zašto se pacijent mora baviti tim stvarima?”.

Izboriti se sa neplodnošću je najneugodniji dio života, navodi Tatarević – teško je boriti se s tim i biti sam: “I mi kao pojedinci, kao okruženje, ne prepoznajemo i ne adresiramo adekvatno taj problem – zbog naše tradicije, mentaliteta i pogleda na ženu kao osobu koja bi trebala da zatrudni, a ne da ima problem stavljanja krivice na njen teret”.

Tatarević objašnjava zašto je neplodnost tabu tema – ne shvatamo je kao bolest, a ona to jeste: “U svemu tome uzroci ne budu poznati, ali se svejedno od žene očekuje da zatrudni. Nažalost, naši običaji i tradicija su veliki problem – veliki teret se stavlja na ženu iako je 50:50 posto, prema istraživanjama, što se tiče uzročnika. Ipak, žena treba da nosi bebu – pa se te žene zatvaraju, ne žele pričati o tome, jedino u grupama sa sličnim problemima imaju razumijevanje za to. Onda imaju i rečenice kao što su ‘samo se opusti’ ili ‘doći će to kad bude vrijeme’ – a žena ili par prolaze strašnu borbu iz mjeseca u mjesec”. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje