Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sergej Barbarez: Spahić i ja smo kao braća, moj uslov je bio da on bude taj koji će sve nadgledati

Preuzmite sliku

Selektor Sergej Barbarez (52) govorio je za MeridianSportBH o prvim utiscima nakon preuzimanja reprezentacije BiH, Premijer ligi BiH, stručnom štabu, bivšem selektoru Blažu Sliškoviću, Emiru Spahiću koji je postao direktor reprezentacije i mnogim drugim temama.

“Vrlo intenzivnih četiri-pet dana. Nadam se da će tako i nastaviti, ne bojimo se posla i imamo želju da radimo. Tako da taj intenzitet i osjećanja želimo da zadržimo”, rekao je na početku razgovora za MeridianSportBH Sergej Barbarez.

Odmah je istakao da je intenzivno pratio Premijer ligu Bosne i Hercegovine, te da u njoj vidi potencijal za nacionalni tim.

“Bilo bi suludo ne davati šansu bh. ligi da se pokažu i dokažu. Mi vodimo računa o tome da imamo osjećaj prema našoj ligi i da imamo reprezentativca, direktno ili iz U-selekcija. Svakako da nam je to želja, Gledali utakmicu između Veleža i Sloge Meridian i derbi Zrinjskog i Sarajeva. Imamo planova, putujemo, radimo”, istakao je Barbarez i dodao:

“Puno mojih bivših kolega i prijatelja su tu i naravno da nas to zanima da li će neko uspjeti doći u reprezentaciju. U Mostaru imamo dva premijerligaša i to mi je pod ruku da gledam te utakmice.”

Novi selektor Bosne i Hercegovine istakao je da je stručni štab dogovoren, ali da su još uvijek u toku pregovori sa Zlatanom Bajramovićem.

Ono što je utisak svima da je nedostajalo Zmajevima, jeste energija kao što su nekad sa njom igrali upravo Barbarez, Emir Spahić. Tu energiju, sada će kao selektor pokušati prenijeti igračima.

“To nam je svakako cilj. Sigurno da to u zadnje vrijeme nije bilo na top levelu što se tiče ponosa i patriotizma. Dešavanja okolo su dovela do toga da se to možda i ne može postići. To nam je primarni cilj kroz komunikaciju sa svima, ne samo sa igračima već i sa savezom, navijačima, publikom i medijima. Želimo da vratimo taj osjećaj i da pokušamo krenuti svi zajedno”, kazao je Barbarez.

Jedan od onih koji su donekle nagovijestili kraj reprezentativne karijere je kapiten Edin Džeko. Ipak, svi se nadaju da to još uvijek nije konačna odluka.

“Već smo uspjeli imati prvi kontakt. Slijede dalji razgovori da vidimo šta on zamišlja i da on čuje šta mi zamišljamo i onda ćete znati svi na vrijeme rezultate svih tih razgovora. Mi nemamo taj luksuz da se samovoljno opraštamo od nekoga, pogotovo od nekog ko je toliko zaslužan za našu reprezentaciju i kada vidimo kakav je to igrač i kakav je to kvalitet… Pustite nas da razgovaramo, da objasnimo našu viziju, da objasnimo kako želimo da igramo da se ponašamo, da budemo primjeri i onda ćemo sve to vrlo jasno iskomunicirati javnosti”, objasnio je Barbarez i potom odgovorio na pitanje da li će biti novih imena:

“Pa moglo bi biti, zavisi ko se odazove (kroz smijeh). Šalu na stranu. Rekao sam Vam imamo ideju, misao, način igre koji želimo da forsiramo i moramo vidjeti ko gdje paše. Mislimo da bi ta igračka ideja mogla odgovarati većini naših reprezentativaca. Primarni cilj je komunicirati sa njima svima, pa ćemo onda vidjeti”.

  • Barbarez ističe da se oduvijek divio Baki Sliškoviću.

    “Bez nekih većih okolo priča ja sam se uvijek divio Baki Sliškoviću koji je bio moj selektor. Uvijek je fino pričati o nekome s kim ste radili i s kim ste imali uspjeh. Ja stvarno sebi ne uzimam za pravo da komentarišem rad bivših selektora jer ne znam šta se dešavalo. Baka je ne radi ljudskosti, ne zbog toga to je Mostarac nego zato što je kvalitetan trener, čovjek koji je znao nešto prepoznati i on je mene zadivio u tom pravcu”.

    Barbarez je insistirao da Spahić postane direktor reprezentacije. A njihov odnos je nešto posebno.

    “Sa Emirom je cijeli dan anegdota i ne znate na čemu ste (kroz smijeh). Nismo prijatelji, mi smo kao braća i bez obzira da li se čuli ili ne mjesec dana to ne igra nikakvu ulogu, ali ovih nekoliko dana gdje zajedno intezivno radimo izvan tog terena je stvarno meni vratio veliku vjeru. Meni je uslov bio da on bude tu i da bude taj koji će sve nadgledati i koji će donositi odluke sa nama, koga znamo ko je karakteran i on je vrlo važan segment za mene u ovoj priči. Nadam se da ćemo još dugo godina zajedno raditi. Nadamo se da ćemo uspjeti vratiti i publiku na stadion, da ćemo vratiti i taj kult reprezentacije.

    Mi možemo pričati, pokušati dati ljudima vjeru. Baš sam nedavno rekao da naši navijači, ljudi koji dolaze, koji nas vole i koji poštuju oni očekuju da mi njima budemo ponos. Imamo veliku obavezu prema njima. Rezultati donose svoje šta donose i nije to lako izdržati i na tribinama i na terenu, ali dosta toga se može poboljšati. Primarni zadatak nam je i velika komunikacija sa medijima, sa javnošću, sa navijačima i vidim pozitivne komentare i nadam se da će tako ostati”, kazao je selektor.

    Kompletan razgovor Sergeja Barbareza za MeridianSportBH pročitajte ovdje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,