Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U iPadu Gaddafijevog sina pronađene snimke mučenja iz libijskih zatvora (VIDEO)

Preuzmite sliku

iPad je zapljenjen u njihovom domu u Tripoliju 2011. u jeku borbi protiv libijskog vođe. Fotografije i video snimke koje su se nalazile u zapljenjenom iPadu Hannibala Gaddafija, najmlađeg sina bivšeg libijskog diktatora Muammara Gaddafija šokirale su javnost i aktiviste za ljudska prava koji su ih prvi vidjeli.

iPad je zapljenjen u njihovom domu u Tripoliju 2011. u jeku borbi protiv libijskog vođe, a sadržaj tek sad pušten van, nakon što je Hannibal misteriozno otet blizu libanonsko-sirijske granice 11. decembra ove godine, da bi samo dva dana kasnije završio u zatvoru u Libanonu zbog sumnje da je zatajio informacije o nestanku jednog šijitskog vjerskog vođe u Libanonu 1978. godine.

Fotografije i videa otkrivaju stotine nevjerojatnih prikaza glamuroznog života kojeg je porodica Gaddafi vodila, a još stotine fotografija i videao pokazuju brutalna mučenja u zloglasnim Gaddafijevim zatvorima. Fotografije je objavio Daily Mail.

Takvih fotografija u iPadu ima više od 1.700, a prikazuju premlaćivanje i mučenje zatvorenika, kojima su tijekom mučenja vezane oči, zagušena usta i slično. Pretpostavlja se da su fotografije napravljen u jednom od najgorih Gaddafijevih zatvora – Bosleemu u Tripoliju.

Videa pokazuju zatvorenike koji sjede na betonu vezanih ruku i očiju, jedan Gaddafijev mučitelj im elektrošokerom prolazi preko cijelog tijela dok zatvorenici vrište u agoniji od bolova.

Ovo inač nije prvi put da se Hannibal Gaddafi našao u situaciji da ga se sumnjiči za nasilje, kao i njegovu suprugu, bivšeg supermodela Aline Skaf.

 • gadaffi_zatvor2
 • Oboje su 2008. bili uhićeni u Švicarskoj nakon optužbi za nasilje, uključujući fizičko prema svom osoblju u hotelu u Genevi koje je bilo u vlasništvu Gaddafija.

  Hannibala su iste godine danske novine Ekstra Bladet optužile da je naručio otmicu i premlaćivanje libijskog studenta u Copenhagenu. Mladi Gaddafi je tužio novine zbog klevete, ali se nikada nije pojavio na nijednom ročištu, pa je sud donio presudu u korist novine.

  Jedna od najšokantnijih scena odigrala se u uglednom londonskom hotelu Claridge 2009., nakon dojave da se iz hotela čuju stravični krikovi. Kada je došla policija, troje Gaddafijevih tjelohranitelja zapriječilo im je ulaz u njegov predsjednički apartman.

  Policija je ipak ušla u sobu, a unutra su zatekli njegovu suprugu Alinu svu u krvi, te su je odvezli u bolnicu zbog teških ozljeda na licu.

  Nakon izbijanja sukoba u Libiji 2011., Gaddafi i njegova supruga su pobjegli u Alžir, a potom u Oman, u oktobru 2012., gdje su dobili politički azil.

  Kad su pobjegli iz Tripolija, u jednoj sobi u jednoj od njihovih luksuznih rezidencija pored mora pronađena je njihova babysitterica Shweyga Mullah. Ona je ispričala kako ju je Aline odvela u kupatilo, svezala joj ruke, noge i usta i polila je kipućom vodom.

 • gaddafi_zatvor
 • Aline je navodno izgubila živce jer je Mullah odbila istući njihovu mlađu kćer dok je plakala. Mullah nisu dozvoljavali da spava, a danima joj nisu davali hranu i vodu. Još jedan član njihovog osoblja je potvrdio njezinu priču i ispričao kako su njega redovito tukli i napadali noževima.

  Zapljenjeni tablet Hannibala Gaddafija je 2011. završio u rukama aktivista, koji su na društvenim mrežama objavili nekoliko snimki, ali nakon objavljivanja, nekoliko njihovih članova je oteto i do danas je njihova sudbina nepoznata.

  U strahu, nisu se više usudili objaviti ništa što su našli u tom iPadu, a sav materijal su predali libanonskom novinaru Mohamadu Chreytehu, koji je proveo cijelu prošlu godinu kako bi dokazao da je sadržaj vjerodostajan id a zaista pripada Hannibalu Gaddafiju. Odlučio je dio toga pustiti u javnost nakon što je Hannibal završio u libanonskom pritvoru 13. decembar.

  Libanon je odbio vratiti Gaddafija u Damask, gdje već duže vrijeme živi u političkom azilu. (express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje