Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tropska oluja pogodila Filipine, evakuisano na hiljade stanovnika (FOTO)

Preuzmite sliku

Jaka kiša u Manili, glavnom gradu Filipina, izazvala je danas poplave u mnogim dijelovima grada, zbog čega su zatvorene škole, kancelarije i finansijska tržišta, nakon što je tropska oluja zahvatila sjeverni dio zemlje.

Hiljade stanovnika nižih područja prešli su u više oblasti, rekli su zvaničnici, pošto se nivo vode brzo podigao, nakon što je za šest časova pala količina kiše koja je uobičajena za 15 dana.

Fiipinska berza ne funkcionište, a vlasti su otkazale rad i nastavu u školama u glavnom gradu.

Tropska oluja “Fung-Vong”, koju prati vjetar brzine do 85 kilometara na čas, sa udarima do 100 kilometara na čas, stigla je oko podneva po lokalnom vremenu do regiona Kagajan, poznatom po uzgoju riže.

Oluja se kreće na sjeverozapad, prema Južnom kineskom moru, brzinom od 22 kilometra na čas. Očekuje se da će napustiti kopno do večernjih časova, rekli su zvaničnici.

Cilivne vlasti objavile su da je otkazano oko 40 domaćih letova i šest međunarodnih letova iz Singapuira, Tajlanda i Kine u Manilu, te da su avioni preusmjereni na druge aerodrome. Pojedini letovi kasne.

Hiljade brodskih putnika ostali su na obali, pošto je brodski saobraćaj u prekidu. Obalska straža je zabranila ribarima da izlaze na more.

U istočnom dijelu Manile evakuisano je 27.000 ljudi zbog izlivanja lokalne rijeke. Vlasti pažljivo prate stanje na jednoj brani, koja je skoro puna. (Tuzlanski.ba/Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,