Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvaničnik Hamasa: Očekivali smo mnogo od Hezbollaha, zaprepašteni smo odnosom Palestinske uprave

Preuzmite sliku

Visokorangirani član Hamasa Musa Abu Marzouk osudio je, kako je rekao, “sramnu” poziciju Palestinske uprave sa sjedištem u Ramali u jeku izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, prenosi Anadolu.

“Očekivali smo mnogo od Hezbollaha i naše braće na Zapadnoj obali, ali smo zaprepašteni sramotnim odnosom naše braće u Palestinskoj upravi”, rekao je Abu Marzouk u intervjuu za televiziju Al Jazeera.

Lider Hamasa je rekao da su mu mnogi “stranci” kazali da su neki članovi Palestinske uprave i pojedine arapske zemlje “tajno pozivali Zapad da eliminiše Hamas”.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je među ubijenima 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje