Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženu u Ekvadoru proglasili mrtvom, “oživjela” dok su je pripremali za sprovod

Preuzmite sliku

Ožalošćeni na sahrani starije Ekvadorke bili su zaprepašteni kada su otkrili da je još uvijek živa.

Bella Montoya, 76, proglašena je mrtvom prošle sedmice nakon sumnje na moždani udar. Pet sati do bdijenja u petak, rođaci koji su se spremali da je pripreme uoči sahrane pronašli su je kako pokušava doći do daha. Gospođa Montoya je sada ponovo u bolnici na intenzivnoj njezi, a ekvadorsko ministarstvo zdravlja osnovalo je komisiju za istragu incidenta.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je žena doživjela kardiorespiratorni zastoj – prestanak disanja i srčane funkcije – i nije reagirala na pokušaje reanimacije.

Dežurni ljekar je konstatovao njenu smrt.

Njen sin, Gilber Rodolfo Balberán Montoya, prema navodima lokalnih medija je rekao kako je njegova majka “primljena oko 09:00, a u podne mu je doktor rekao da je umrla”.

Montoya je zatim stavljena u kovčeg na nekoliko sati dok je članovi porodice nisu našli kako pokušava da diše. Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako leži u otvorenom kovčegu i kako teško diše dok se nekoliko ljudi okuplja oko nje.

Tada se vidi da bolničari dolaze i posmatraju gospođu Montoyu prije nego što je prebace na nosila i u kola hitne pomoći. Sada je na intenzivnoj njezi u istoj bolnici u kojoj su ljekari konstatovali njenu smrt.

Novinska agencija AFP citirala je Balberána koji je rekao: “Malo po malo, pokušavam da shvatim šta se dogodilo. Sada se samo molim da se zdravlje moje majke popravi. Želim je živu i uz sebe.” (BBC | Foto: Twitter)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,