Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žena tužila google jer joj je muž poginuo prateći navigaciju: “Odvela ga na srušeni most”

Preuzmite sliku

Žena iz Sjeverne Karoline tužila je Google, nakon što je njen muž poginuo zbog loše navigacije. Ova tužba pokrenula je niz logičnih pitanja, a cijeli je događaj upozorenje – navigacije vas samo usmjeravaju i uglavnom ne znaju trenutno stanje na putevima.

Porodica Amerikanca koji se utopio nakon što je pokušao preći preko srušenog mosta tuži Google i tvrdi da je Philip Paxson preminuo jer kompanija nije ažurirala svoju kartu. Naime, most u Hikoriju u Sjevernoj Karolini urušio se prije devet godina, što nije bilo zabilježeno na mapi.

Pakson, otac dvoje djece, poginuo je u septembru 2022. nakon što se vozio kući s zabave za deveti rođendan svoje kćerke koja je bila organizirana kod poznanika te je u trenutku smrti bio na njemu nepoznatom području. Njegova je supruga ranije odvezla kćerke kući, a on ostao pomoći pri čišćenju, piše BBC.

 • Vozio se po mraku i kiši

  – Budući da nije bio upoznat s lokalnim cestama, oslonio se na Google Maps, očekujući da će na taj način sigurno doći kući. No dok se oprezno vozio po mraku i kiši, došao je do, slijedeći zastarjele upute Googlea, urušenog mosta kojeg već desetljeće zovu “Most prema nigdje” i pao u rijeku Snou Krik, gdje se utopio – saopćili su advokati porodice.

  Lokalno stanovništvo više puta je kontaktiralo Google kako bi promijenio kartu područja budući da se most urušio 2013. godine, stoji u tužbi. Vlasti su početno ispred nefunkcionalnog mosta postavile barijere, ali su ih vandali prije nekoliko godina uništili.

 • Google: Razmatramo tužbu

  Porodica tuži i tri lokalne kompanije, tvrdeći da su bile dužne održavati most.

  – Djevojčice pitaju kako i zašto im je tata umro, a ja im ne mogu objasniti jer kao odrasla osoba još uvijek ne razumijem kako je kompanija koja je odgovorna za GPS upute mogla biti tako neodgovorna prema ljudskom životu – rekla je Alicia Paxson, supruga preminulog.

 • – Naše duboko saučešće porodici Pakson. Cilj nam je na našim kartama pružiti tačne informacije o dostupnim rutama i razmatramo ovu tužbu – rekao je glasnogovornik Googlea za AP News.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,