Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zemljotres koji je pogodio Japan najjači na tom poluotoku u historiji mjerenja

Preuzmite sliku

Zemljotres magnitude 7.6 po Richteru najjači je zabilježen na poluotoku Noto u prefekturi Ishikawa od početka mjerenja 1885. godine, objavila je Japanska meteorološka agencija.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara i pogodio je Japan u 16:10 po lokalnom vremenu. Epicentar je bio oko 42 kilometra sjeveroistočno od Anamizua u prefekturi Ishikawa.

Nakon snažnog potresa uslijedio je niz snažnih naknadnih potresa. Naknadni potres magnitude 6.2 na dubini od 10 kilometara dogodio se u 16:18 po lokalnom vremenu oko 4 kilometra jugozapadno od Anamizua. Još jedan potres, magnitude 5.2, također je zabilježen 58 kilometara sjeveroistočno od Anamizua.

Vezano | Kamere zabilježile zastrašujuće trenutke: Pogledajte nove snimke snažnog zemljotresa u Japanu 

Prvo veliko upozorenje na tsunami

Dužnosnik meteorološke agencije je rekao da je prije današnjeg potresa izdano upozorenje na tsunami, što je bilo prvo veliko upozorenje te vrste od marta 2011., kada je Japan pogodio jedan od najjačih potresa u historiji.

Podsjetimo, snažan zemljotres koji je pogodio Japan 11. marta 2011. pokrenuo je golemi tsunami koji je na sjeveroistoku Japana sravnio naselja sa zemljom i izazvao nuklearnu katastrofu u Fukushimi. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,