Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Rusija će biti poražena kao i nacistička Njemačka

Preuzmite sliku

Predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u ponedjeljak da će ruske snage biti poražene u Ukrajini baš kao što je nacistička Njemačka poražena 1945. godine, tokom obraćanja u spomen na kraj Drugog svjetskog rata.

Njegov govor snimljen na ratnom spomeniku u Kijevu dolazi dan uoči Dana pobjede u Moskvi, sovjetske ratne godišnjice koja će se obilježiti vojnom paradom Crvenim trgom uz visoke mjere osiguranja.

Ukrajinske snage u međuvremenu su saopćile da su oborile skoro tridesetak ruskih jurišnih bespilotnih letjelica, što je izazvalo eksplozije i pokrenulo sirene za zračnu uzbunu u prijestolnici tokom noći.

“Svo staro zlo koje moderna Rusija vraća bit će poraženo baš kao što je nacizam pobijeđen”, izjavio je Zelenski u video obraćanju u kijevskom spomeniku i parku Drugog svjetskog rata.

“Kao što smo tada zajednički uništavali zlo, slično zlo uništavamo zajednički i sada”, dodao je.

Zelenski je govorio na godišnjicu predaje nacističke Njemačke savezničkim snagama 8. maja 1945., na Dan pobjede u Evropi.

Rekao je da je parlamentu podnio prijedlog zakona da se i u Ukrajini 8. maja službeno obilježava sjećanje na Drugi svjetski rat, koji se godinama obilježavao 9. maja kao u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, prenosi AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,