Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zaposlenici Googlea protestovali zbog saradnje kompanije s Izraelom

Preuzmite sliku

Stotine ljudi, uključujući zaposlenike Googlea, okupilo se u četvrtak ispred ureda multinacionalne kompanije u američkom gradu San Franciscu kako bi protestovali protiv projekta tehnološkog diva s Izraelom, prenosi Anadolija.

Tražeći od Googlea da otkaže svoj projekat Nimbus, vrijedan 1,2 milijarde dolara, koji je započet 2021. godine radi pružanja usluga Izraelu, neki od demonstranata su legli prekriveni bijelim čaršafima na kojima je Googleovim šarenim slovima pisalo “Genocid”.

Jedan od zaposlenika kompanije i član Demokratskih socijalista Amerike, rekao je da “nema tehnologije za aparthejd”:

“Ovdje sam u suprotnosti s izraelskim sistemom aparthejda koji ograničava palestinska prava i okončava palestinske živote, sistem koji moj poslodavac materijalno podržava kroz svoje učešće u Projektu Nimbus.”

Demonstranti su nosili palestinske zastave i transparente na kojima je pisalo: “Odbacite projekat Nimbus”, “Ne budi zao=ne podržavaj genocid”, “Nema tehnologije za genocid” i “Nema tehnologije za aparthejd”.

Iz kompanije je navedeno da će Izrael koristiti projekat u oblastima finansija, zdravstva, transporta i obrazovanja i da nema nikakve veze sa vojnom praksom te zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje