Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zakon o zabrani abortusa od danas na snazi u još tri savezne države SAD-a

Preuzmite sliku

Zakon o zabrani abortusa stupio je danas na snagu u još tri američke države, dodatno ograničavajući pristup ovoj medicinskoj proceduri u Sjedinjenim Državama, dva mjeseca nakon historijske odluke Vrhovnog suda da ženama ukine to pravo.

The Washington Post prenosi da se u ovom trenutku 21 milion žena nalazi u situaciji da žive u dijelovima SAD-a gdje je abortus zabranjen ili mu je pristup znatno ograničen, i to u najmanje 13 država.

Savezne države Tennessee, Teksas i Idaho, gdje su na vlasti republikanci, pridružili su se drugim državama koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda.

Vrhovni sud sastavljen od šest konzervativnih sudaca od ukupno devet, 24. juna ukinuo je ustavno pravo na abortus koje je gotovo 50 godina bilo na snazi i vratio je svakoj državi nadležnost u donošenju zakona o tom pitanju.

Ova odluka, koja je historijska pobjeda za konzervativni pokret, podigla je političku buru i dovela pitanje abortusa u središte kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji se trebaju održati u novembru ove godine.

Nakon poništenja presude u slučaju Roe protiv Wadea, 13 država je zabranilo ili ograničilo pristup abortusu navodi institut Guttmacher koji se zauzima za pristup kontracepciji i prekidu trudnoće. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,