Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

WSJ: Vojna podrška SAD-a Izraelu u vrijednosti od 320 miliona dolara

Preuzmite sliku

List Wall Street Journal (WSJ) tvrdi da Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju poslati preciznu vođenu municiju u Izrael u vrijednosti od 320 miliona dolara, javlja Anadolu.

Prema vijestima WSJ-a, na osnovu slika službene prepiske do koje je došla, američka administracija je 31. oktobra dostavila američkom Kongresu deklaraciju kojom se predviđa slanje Spice bombi, precizne municije zrak-zemlja, u Izrael.

Prema prepisci, u okviru sporazuma, američki proizvođač oružja “Rafael USA” prenijet će municiju svojoj izraelskoj matičnoj kompaniji Rafael Advanced Defence Systems.

U pitanju je i korištenje, sklapanje, testiranje i obezbjeđivanje drugih tehnologija za oružje ukupne vrijednosti 320 miliona dolara.

“Joe Bidenova administracija poziva izraelsku vladu da dopusti humanitarnu pauzu u sukobu, ali prodaja i slična hitna vojna pomoć za Izrael potpuno potkopavaju ovaj napor”, rekao je Seth Binder, stručnjak na Institutu za politiku demokratije na Bliskom istoku (POMED) u Washingtonu.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 10.022 Palestinca, uključujući 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je skoro 1.600.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje