Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Nema dokaza da vakcina AstraZenece izaziva stvaranje krvnih ugrušaka

Preuzmite sliku

Trenutno dostupni podaci ne ukazuju na to da su nedavno prijavljena pojava krvnih ugrušaka nakon primjene vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca povezani sa vakcinom, rekao je Globalni savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije za bezbjednost vakcina.

Komitet je zaključio da podaci „ne ukazuju na bilo kakvo ukupno povećanje stanja poput duboke venske tromboze ili plućne embolije nakon primjene vakcine protiv Covida-19“. Osim toga primijećeno je da ljudi prirodno razvijaju krvne ugruške, a da Covid-19 također može da ih izazove. Rečeno je da su uočene stope ovih događaja zapravo niže od očekivanih.

„Samo zato što je kod nekog utvrđeno prisustvo krvnih ugrušaka i što je također nedavno vakcinisan, ne znači da je vakcina izazvala pojavu tih krvnih ugrušaka“, rekao je komitet i dodao: „Uzročna veza između ovih rijetkih događaja trenutno nije utvrđena“

Komitet kaže da će nastaviti da pregleda podatke o vakcinaciji i da će ažurirati smjernice po potrebi. Rečeno je da bi zdravstvene vlasti trebale i dalje pažljivo da prate situaciju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,