Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vremena je sve manje: U nestaloj podmornici ostalo zaliha kiseonika za još oko 40 sati

Preuzmite sliku

U podmornici Titan koja je nestala na svom putu ka olupini potonulog broda Titanik ostalo je zaliha vazduha za još oko 40 sati, kazao je na konferenciji za novinare kapetan Jamie Frederick iz američke Obalske straže.

On je dodao i da je obalska straža porinula plovilo na daljinsko upravljanje na posljednju poznatu lokaciju podmornice, prenosi BBC. To plovilo ima kameru, naveo je.

Kasnije večeras trebalo bi da stigne i kanadska Obalska straža, kao i druga plovila američke mornarice. Potrazi se pridružuju i privatni brodovi.

Stručnjaci su ponudili nekoliko najvjerovatnijih scenarija šta je moglo da pođe po zlu – od zaplitanja u olupinu Titanika, do nestanka struje ili problema sa komunikacionim sistemom podmornice.

U podmornici Titan, prema informacijama, nalazi se pet osoba, a kontakt sa njom izgubljen je sat i 45 minuta nakon njenog zaranjanja.

Kako je naveo CNN, sudeći po objavama na društvenim mrežama i saopštenju porodica, među putnicima su bili britanski avanturista, francuski ronilac, kao i otac i sin Pakistanci.

Hamish Harding, 59-godišnji britanski milijarder, poslovni čovjek i istraživač, navodno se nalazi u podmornici.

Harding je na Facebooku i drugim društvenim mrežama objavio da su prvi zaron pokušali da izvedu u nedjelju. Dodao je da se na podmornici nalazi nekoliko legendarnih istraživača, od kojih su neki od 1980-ih obavili više od 30 zarona do Titanika.

Napisao je da će to putovanje vjerovatno biti prva i jedina misija s posadom na Titanik ove godine zbog teških vremenskih uslova.

Također, u avanturi učestvuje i jedan od najbogatijih ljudi Pakistana i njegov sin, objavila je njihova porodica – Davud.

„Veoma smo zahvalni na brizi koju su naše kolege i prijatelji pokazali i želimo da zamolimo sve da se mole za njihovu bezbjednost“, navodi se u saopštenju porodice.

Vjeruje se da je peti član Stockton Rash, izvršni direktor OceanGate, kompanije u čijem je vlasništvu podmornica i koja organizuje obilazak Titanika.

Karta za avanturu do čuvenog Titanika koštala je 250.000 dolara.

Na sajtu kompanije se navodi da posjeduje tri podmornice, a samo ova koja je nestala po imenu Titan je sposobna da zaroni dovoljno duboko da dopre do olupine legendarnog Titanika, koji je potonuo na svom prvom putovanju od Southamptona u Engleskoj do New Yorka u SAD 15. aprila 1912. godine.

Ova podmornica je teška 10.432 kilograma, i, prema web sajtu kompanije, može da dostigne dubinu od 4.000 metara i u njoj 96 sati može da preživi posada od pet osoba.

U ekspediciji je učestvovao i tegljač pod nazivom Polarni princ, koji se koristi za transport podmornica, rekao je njegov vlasnik za BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,