Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vole svoju zemlju: Građani u ovoj državi javni dug plaćaju iz svog džepa

Preuzmite sliku

Stanovnici Malezije pronašli su neobičan način za smanjenje javnog duga.

Državi čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a odlučili su pomoći vlastitim novcem, preko Crowdfunding kampanje. Već prvi dan skupili su gotovo dva miliona dolara, iako je to doslovno slamka u plastu sijena, budući da nacionalni dug Malezije iznosi više od 250 milijardi dolara.

No, čini se da u ovoj azijskoj državi i dalje vlada optimizam nakon prve promjene vlasti od 1957. godine (92- godišnji Mahathir Mohamed bio je mentor donedavnom predsjedniku Najibu Razaku, a iz vladajuće je stranke izašao nakon što je Najib Razak optužen za korupciju), pa su spremni pomoći državi iz vlastitog džepa.

Crowdfunding kampanju je pokrenuo 27-godišnjak, koji kaže da je “jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju”, a ona je privukla interes cijele zemlje i vlasti.

– Građani dobrovoljno dijele svoj novac s vladom kako bi nam pomogli riješiti ovaj teški teret – izjavio je ministar financija Lim Guan Eng i dodao kako je ovakav način prikupljanja novca “sistematičan i transparentan”.

U prvom danu kampanjom je prikupljeno 1,8 miliona dolara, prenosi Jutarnji i dodaje da je ovakav način pomoći podsjećanje na kasne 1990-e kada stanovnici Južne Koreje stajali u redovima kako bi donirali vjenčane prstene i ostale vrijednosti i tako pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vrijeme finansijske krize u Aziji.

Iako među Malezijcima vlada optimizam, ekonomski stručnjaci nisu toliko oduševljeni ovim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovanja domaćih proizvoda.

Nisu zadovoljni ni korisnici društvenih mreža iz drugih država, koji već spekuliraju kada će se u njihovim zemljama pokušati nešto ovakvo.

Novi premijer je naglasio kako će se na sve načine boriti da smanji ogroman dug, a nada se da će se jedan dio, oko 700 miliona dolara, vratiti kada krenu optužnice za korupcijski skandal bivšeg predsjednika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,